User-place interaction in place-independent spaces - a case of caravan from Turkey
Yerden bağımsız mekanlarda kullanıcı - yer etkileşimi: Türkiye'deki karavanlar konusu
- Tez No: 855249
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖZEN GÜNER AKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Karavan, Bağlılık, Kullanıcı-Yer Etkileşimi, Yerden Bağımsızlık, Mekansal Aidiyet, Caravan, Attachment, User-Place Interaction, Ground-Independence, Spatial Belonging
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Özgüner Atak, Ebru, Yerden Bağımsız Mekanlarda Kullanıcı - Yer Etkileşimi: Türkiye'deki Karavanlar Konusu, Başkent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Doktora Programı, 2024. Bu tez, karavanlara özel olarak odaklanarak yerden bağımsız mekanlarda kullanıcı-mekân etkileşimini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma, karavanlarda yaşayan bireylerin düşüncelerini, deneyimlerini ve tercihlerini, mekanla ve içindeki mobilyalarla olan ilişkilerini anlamayı amaçlamaktadır. Araştırma, bu kullanıcı-mekân etkileşiminin anlamsal, fiziksel ve psikososyal boyutlarını keşfederek karavanlarda özgürlük ve mekânsal aidiyet duygusuna katkıda bulunan faktörleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Konut, yalnızca fiziki bir yapı değil, aynı zamanda barınmayı sağlayan, kişinin yaşamını kurmasını ve sürdürmesini kolaylaştıran toplumsal bir varlıktır. Bu nedenle karavanlarda kullanıcı-mekân etkileşimini incelemek, bu mekanlarda olumlu bir yaşam deneyimini teşvik eden tasarım öğelerine dair içgörü kazanmak açısından çok önemlidir. Araştırmada karavanlarda yaşayan bireylerden veri toplamak amacıyla görüşme ve gözlemleri içeren nitel araştırma yöntemleri kullanılacaktır. Bu veriler, kullanıcı-yer etkileşimiyle ilgili ortak temaları ve kalıpları belirlemek için tematik analiz kullanılarak analiz edilecektir. Bulgular, konut ve tasarım konusundaki mevcut literatüre katkıda bulunacak ve yerden bağımsız yaşam alanlarının sunduğu benzersiz zorluklara ve fırsatlara dair içgörü sağlayacak. Araştırma, karavan tasarımları üzerinde çalışan tasarımcı ve mimarlara pratik öneriler sağlamanın yanı sıra, karavan kullanmayı düşünen veya halihazırda karavanda yaşayan bireylere de fikir sunmayı amaçlıyor. Karavanlarda kullanıcı-mekân etkileşimini anlayarak, yalnızca sakinlerin fonksiyonel ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayıp aynı zamanda genel refahlarını ve aidiyet duygularını da artıran yaşam alanları yaratmak mümkündür. Sonuç olarak bu tez, özellikle karavanlara odaklanarak yerden bağımsız mekanlarda kullanıcı-mekân etkileşimini keşfetmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, karavanlarda yaşayan bireylerin düşünce, deneyim ve tercihlerinin yanı sıra mekân ve mobilyalarla olan ilişkilerini iii inceleyerek özgürlük ve mekânsal aidiyet duygusuna katkıda bulunan faktörlerin belirlenmesini amaçlamaktadır. Bulgular, tasarımcılara, mimarlara ve karavanlarda yaşayan bireylere değerli bilgiler sağlayacak ve sonuçta yerden bağımsız yaşam alanları için daha kapsayıcı ve kullanıcı merkezli tasarımların geliştirilmesine katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Özgüner Atak, Ebru, User - Place Interaction in Ground - Independent Spaces: A Case of Caravan FromTurkey, Başkent University, Institute of Social Sciences, Interior Architecture and Environmental Design PhD Program, 2024. This thesis aims to investigate the user-place interaction in ground-independent spaces, with a specific focus on caravans. The study seeks to understand the thoughts, experiences, and preferences of individuals living in caravans, as well as their relationship with the space and the furniture within it. By exploring the semantic, physical, and psychosocial dimensions of this user-place interaction, the research aims to identify the factors that contribute to a sense of freedom and spatial belonging in caravans. Housing is not merely a physical structure but also a social existence that provides shelter and facilitates the establishment and maintenance of one's life. Therefore, it is crucial to examine the user-place interaction in caravans to gain insights into the design elements that foster a positive living experience in these spaces. The study will employ qualitative research methods, including interviews and observations, to gather data from individuals living in caravans. These data will be analyzed using thematic analysis to identify common themes and patterns related to the user-place interaction. The findings will contribute to the existing literature on housing and design, providing insights into the unique challenges and opportunities presented by ground-independent living spaces. The research aims to provide practical recommendations for designers and architects working on caravan designs, as well as insights for individuals considering or currently living in caravans. By understanding the user-place interaction in caravans, it is possible to create living spaces that not only meet the functional needs of the residents but also enhance their overall well-being and sense of belonging. In conclusion, this thesis seeks to explore the user-place interaction in ground-independent spaces, specifically focusing on caravans. By examining the thoughts, experiences, and preferences of individuals living in caravans, as well as their relationship with the space and furniture, the study aims to identify the factors that contribute to a sense of freedom and v spatial belonging. The findings will provide valuable insights for designers, architects, and individuals living in caravans, ultimately contributing to the development of more inclusive and user-centered designs for ground-independent living spaces.