Silahlı terör örgütüne üye olma suçu
The crime of membership in an armed terrorist organization
- Tez No: 855259
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BİRTEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Terör, terörizm, terör örgütleri, silahlı örgüt, silahlı terör örgütüne üye olma suçu, Terror, terrorism, terrorist organizations, armed organization, the crime of being a member of an armed terrorist organization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 297
Özet
Son yıllarda dünyadaki en büyük sorunlardan biri olan terör hem insanların yaşantısında hem de hukuk düzeninde birçok değişikliğe yol açmış ve kamusal alanlarda hayatımızın bir parçası haline gelen birçok güvenlik önlemi yaşanan terör eylemlerinden sonra zorunluluk haline gelmiştir. Bu durum hukuk sitemine de yansımış ve güvenlik kaygısıyla özgürlüklerin kısıtlanmasına, hak ihlallerinin yaşanmasına sebep olabilecek birçok düzenleme hayata geçirilmiştir. Her geçen gün yeni bir yöntem geliştiren terör örgütleri için mevzuatların da yetersiz kaldığı durumlarda terör suçlarının sübutuna ilişkin kriterler yargı kararlarıyla belirlenmiştir. Demokratik bir hukuk devletinde terörle mücadele edilirken esas olan husus güvenlik ile özgürlükler arasındaki dengeyi kurabilmektir. Türkiye başta olmak üzere tüm dünya ülkeleri için mücadeleyi zorlaştıran asıl mesele bu dengenin sağlanabilmesi ve değişen şartlara rağmen korunabilmesidir. Türkiye'de Anayasa, Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu, terör konusundaki uluslararası sözleşmeler çerçevesinde yürütülen terörle mücadele konusunda yaptırım TCK 314. maddeyle belirlenmekte ve eksik kalan hususlar TCK 220. maddeyle tamamlanmaktadır. Çalışmamızda ilk olarak terör ve terörizm kavramlarının tarihi gelişimi, Türk hukukundaki ve karşılaştırmalı hukuktaki anlamı ve uluslararası alandaki yansımaları açıklanmıştır. Örgüt kavramı ve terör örgütlerinin türleri irdelendikten sonra silahlı terör örgütüne üye olma suçunun unsurları, soruşturma ve kovuşturma usulleri incelenmiştir. Anlatım Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ile zenginleştirilmiş ve suçun ispatında istihbari bulgular, üyelik suçu açısından kusurluluğu kaldıran“hata”gibi tartışmalı konulara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Terrorism, one of the biggest challenges that the world faced in recent years, has led to many changes in both people's lives and the legal order. Many security measures that have become a part of the daily routine in public areas have become mandatory after terrorist acts. This situation has also led to repercussions in the legal system as many regulations that may restrict freedoms and violate basic rights have been implemented due to security concerns. As legal regulations usually fall short in addressing the threats from terrorist oragnizations that develop new methods every day, judicial decisions have taken on to establish the criteria in adjudicating terrorism cases. In a democratic state based on rule of law, the main objective of the fight against terrosim is to strike the balance between security and basic freedoms. The main issue that makes the fight against terrorism challenging all over the world, and especially in Turkey, is to achieve this balance and maintain it despite ever changing conditions. In Turkey, legal enforcement in the fight against terrorism is carried out within the framework of the Constitution, the Turkish Penal Code, the Anti-Terrorism Law and international agreements on terrorism; and the sanctions and penalties are determined by Article 314 of the Turkish Penal Code, and complemented by Article 220 of the Turkish Penal Code. In my study firstly, the historical development of the concepts of terror and terrorism, their definitions in Turkish law and comparative law, and their reflections in the international arena are explained. Next, I examine the concept of organization and the types of terrorist organizations and then turn to the elements, imvestigation, and prosecution procedures of the crime of being a member of an armed terrorist organization. The discussion is complemented with the decisions of the Turkish Court of vii Cassation, the Constitutional Court and the European Court of Human Rights, and controversial issues such as the role of intelligence findings in proving the crime and the concept of“error”that removes culpability for the crime of membership in a terrorist organization are touched upon.