Türk ceza hukukunda suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu
The crime of establishing an organization with the purpose of committing a crime
  1. Tez No: 764386
  2. Yazar: GÖKHAN AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVAN KEÇELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütlü Suçluluk, Örgüt Kurma, Örgüt Yönetme, Örgüte Üye Olma, Silahlı Örgüt, Terör Örgütü, Organized Criminality, Establishing an Organization, Managing an Organization, Membership in an Organization, Armed Organization, Terrorist Organization
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Suç işleyerek elde edilmesi amaçlanan menfaatlere kesin ve hızlı bir şekilde ulaşmak amacıyla oluşturulacak kolektif ve sistematik yapılar yasalarda ve içtihatlarda belirtilen şartları taşımak suretiyle ceza hukuku yönünden suç örgütü olarak kabul edilmekte ve örgütlü suçluluğun konusu olmaktadır. Türk ceza hukukunda suç örgütlerine ilişkin düzenlemelere 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 220, 78 ve 314. maddeleri ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda yer verilmiştir. Örgütlü suçlara ilişkin temel ve genel düzenleme mahiyetinde olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 220. maddesinde örgüt kurma, örgüt yönetme, örgüte üye olma, örgüte yardım etme ve örgüt propagandası yapma suçlarına da içeren“Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma”suçu düzenlenmiştir. Kanunun 314. maddesinde ise suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçuna kıyasla amaç suçlar yönünden sınırlama getirilmiş olan“Silahlı Örgüt”suçu düzenlenmiştir. Aynı kanunun 78. maddesinde ise suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve silahlı örgüt suçlarından farklı olarak“Örgüt”suçu düzenlenmiştir. Bu suç yalnız TCK'nın 76 ve 77. maddelerinde düzenlenen“Soykırım ve İnsanlığa Karşı Suçlar”suçlarının amaç olarak belirlendiği örgütlere özgü olarak düzenlenmiştir. Bu madde kapsamındaki örgüte ilişkin olarak her ne kadar TCK'nın 220. maddesinde belirtilen unsurlar aranmakta ise de 78. madde kapsamında sadece örgüt kurma, örgüt yönetme ve örgüte üye olma suçları düzenlenmiştir. Diğer hususlarda TCK'nın 220. maddesine atıf yapılmamıştır. Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçunun aksine işlenmesi hedeflenen suçların araç, amaçlananın ise işlenecek suçlar neticesinde elde edilecek siyasi sonuçlar olan terör örgütlerine ilişkin düzenlemelere ise 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda yer verilmiştir. TCK'nın 220 ve 221. maddelerinde düzenlenen hükümler özellikle unsurları yönünden örgüte ilişkin genel mahiyette olup ayrıca hüküm bulunmayan hallerde silahlı örgüt ve terör örgütüne ilişkin olarak da uygulanacaktır. Çalışmamızda Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki örgütlere ilişkin düzenlemeler incelenmiş, suç işlemek amacıyla örgüt kurma silahlı örgüt ve terör örgütü suçlarına ilişkin unsurlar öğretideki farklı görüşler ve yargı kararları doğrultusunda ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Collective and systematic structures that will be formed in order to achieve the benefits aimed to be obtained by committing a crime in a definite and rapid manner, are considered as criminal organizations in terms of criminal law, and become the subject of organized criminality by fulfilling the conditions specified in the laws and case-laws. Regulations regarding criminal organizations in Turkish criminal law are included in Articles 220, 78 and 314 of the Turkish Penal Code No. 5237 and Anti-Terror Law No. 3713. In Article 220 of the Turkish Penal Code No. 5237, which is the basic and general regulation regarding organized crimes; The crime of“Establishing an Organization for the Purpose of Committing a Crime”, which also includes the crimes of establishing an organization, leading an organization, being a member of an organization, helping the organization and making propaganda for the organization, was regulated. In Article 314 of the Law, the crime of“Armed Organization”, which is limited in terms of purpose crimes, is regulated compared to the crime of establishing an organization with the aim of committing a crime. In the 78th article of the same law, the crime of“organization”is regulated, unlike the crimes of establishing an organization and an armed organization for the purpose of committing a crime. This crime is regulated only for the organizations where the crimes of“Genocide and Crimes Against Humanity”regulated in Articles 76 and 77 of the TPC are determined. Although the elements specified in Article 220 of the TPC are sought in relation to the organization within the scope of this article, only the crimes of founding an organization, leading an organization and being a member of an organization are regulated under article 78. No reference was made to Article 220 of the TCK on other issues. The Anti-Terror Law No. 3713 includes the regulations regarding terrorist organizations, which are the means of the crimes that are aimed to be committed, contrary to the crime of establishing an organization for the purpose of committing a crime, and the intended political consequences of the crimes to be committed. Provisions regulated in Articles 220 and 221 of the TPC, especially in terms of its elements, it is of a general nature regarding the organization and will also apply to armed organizations and terrorist organizations in cases where there is no provision. In our study; The regulations regarding the organizations within the scope of the Turkish Penal Code and the Anti-Terror Law have been examined. The elements related to establishing an organization for the purpose of committing a crime, an armed organization and terrorist organization crimes are discussed in line with different views in the doctrine and judicial decisions.