Soğan tohumlarında ön uygulamada kullanılan yöntemlerin karşılaştırılması
Comparsion of osmotic conditioning methods for onion seeds
  1. Tez No: 85526
  2. Yazar: ŞERMİN ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENİAN ESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Osmotik tohum uygulamaları, havalandırılmış kolon, değiştirilmiş matris uygulaması, soğan tohumu
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET SOĞAN TOHUMLARINDA ÖN UYGULAMADA KULLANILAN YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI ÇELİK, Şermin Yüksek Lisans Tezi,Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Pro£ Dr. Benian ESER Eylül 1999, 56 sayfe Çalışmada, tohumların kontrollü su almalarına yardımcı olan yöntemlerin etkileri belirlenmiştir. Bu amaçla tohumlara, 0,1 M KNO3 ve 0,1 M KH2PO4 çözeltileri aracılığı ile Havalandırılmış Kolon, Petri ve Değiştirilmiş Matris yöntemleri uygulanmıştır. Deneme materyalinin, başlangıç çimlenme değerlerinin %86 gibi yüksek değerde olması ve bunun yüksek canlılık ve vigoru ifade etmesinden dolayı deneme l'den beklenen sonuç alınamamıştır. Bundan dolayı, tohumlara kontrollü yaşlandırma yapılarak çimlenme oram %86'dan % 78' e düşürülmüştür. Bu tohumlara da aynı çözeltiler, ve aynı yöntemler uygulanarak Deneme 2 oluşturulmuştur. Deneme sonuçlan, stres koşullarında, çimlenmeyi ve çıkışı arttırmıştır, ortalama çimlenme zamanını kısaltmıştır. Tarla koşullarında da aynı sonuçlar alınmıştır. Sonuçları, yöntem etkinlikleri açısından irdelediğimizde HK yöntemi genelde, DM yöntemi ise kısmen ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT COMPARISON OF OSMOTIC CONDITIONING METHODS FOR ONION SEEDS ÇELİK, Şermin MSc in Horticultural Department Supervisor : Prof Dr. Benian ESER September, 1999, 56 pages In this research, it was aimed to compare the effets of diffrent osmotic priming methods which help to control water uptake of seeds and to determine the most effective one. 0.1M KNO3 and 0.1 M KH2PO4 were used as osmotic solutions. In order to treat the onion seed with them, aerated column, modified matric and petri dish mediums were used as conditioning methods. At first group of experiment, it was found that osmotic treatments applied with above mentioned methods had no significant effect This was probably due to the high germination and vigor levels of beginning seed material. Hence, seeds were defoliated with controlled detonated methods and germination rate was decreased to % 78 from %86 and men same osmotic solutions were applied again to seeds with same methods. At this second group of experiments, treating the seeds with osmotic solutions caused on increase to the germination capacity and on decrease to the mean germination time under stress conditions. It was also determined that aerated column method gave the best result and modified matric method was partly effective. In field tests, similar results were obtained. When we evaluated all the results, it was seen that aerated column method was best one and followed by modified matric method. Key Words : Osmoconditioning, aerated column, modified matric priming onion seed.