Analyzing the effects of tax awareness and perceived tax fairness on taxpayer compliance: A descriptive research on white-collars
Vergi bilincinin ve algılanan vergi adaletinin vergi mükelleflerinin uyumu üzerindeki etkilerinin analizi: Beyaz yakalılar üzerinde betimleyici bir araştırma​
  1. Tez No: 855328
  2. Yazar: CEYDA KANBEROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE KİREZLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Adaleti, Vergi Bilinci, Vergiye Uyum, Beyaz Yakalı Çalışanlar, Tax Fairness, Tax Awareness, Tax Compliance, White-Collar Workers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Vergiler devletlerin ve bireylerin hayatlarındaki en önemli kavramlardan biridir. Dolayısıyla vergilerin devlet ve birey arasında bir köprü olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Devletler aldıkları vergilerle varlığını sürdürürken, mükellefler ödedikleri vergiler ile vatandaşlık görevlerini yerine getirirler. Mükellefler vergilerini eksiksiz ve yasalara uygun bir şekilde ödedikleri akabinde devletler de bütçelerini olması gereken şekilde finanse etmiş olurlar bu durumda vergiye uyum maksimumdadır. Vergi uyumsuzluğu, devlet oluşumlarından bu yana tüm hükümetlerin endişe duyduğu ve üzerinde çalışılması gereken en önemli konulardan biri olmuştur. Mükelleflerin vergiye uyumunu etkileyen birçok faktör vardır ancak bunlardan en önemli ikisi, vergi bilinci ve vergi adaletidir. Bu kapsamda, çalışma vergi bilinci ve vergi adaletinin vergi uyumu üzerindeki etkisini demografik faktörler çerçevesinde araştırmayı amaçlamıştır. Mevcut literatürden toplanan bilgilerle kapsamlı bir anket oluşturulmuş ve online platformda katılımcılara sunulmuştur. Anket, Türkiye'nin İstanbul ilinde mukim 25 yaş üzeri beyaz yakalı çalışan statüsündeki 200 kişi tarafından yanıtlanmış, ardından hipotezleri test etmek için SPSS program kullanılarak faktör analizi, güvenilirlik analizi, regresyon analizi ve Anova testleri uygulanmıştır. Çalışma, vergi bilinci ve vergi adaleti arasında ters yönlü bir ilişki bulmuştur. Mükellefin vergi bilinci ne kadar fazla ise, vergiyi o kadar adaletsiz algılıyor. Vergi adaleti ve vergi uyumu arasında ise anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Mükellefin vergi adaleti algısı vergiye uyumunu etkilememektedir. Son olarak, vergi bilinci ve vergi uyumu arasında ise pozitif bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Mükellef ne kadar bilinçli ise vergiye uyumu doğru orantılı olarak artacaktır. Ayrıca eğitim de önemli ölçüde vergiye uyumu etkiliyor. Eğitim seviyesi arttıkça, mükellefler daha uyumlu davranıyor.
Özet (Çeviri)
Taxes are one of the most significant concepts for the lives of states and individuals. Therefore, it would not be wrong to say that taxes are a bridge between the state and the individual. While states maintain their existence with the taxes which received, taxpayers fulfill their civic duties with the taxes which paid. When taxpayers pay their taxes in proper and in accordance with the law, states would finance their budgets as should, and in this case, tax compliance is at its maximum. Tax non-compliance has been one of the most important issues that all governments have been concerned about and needed to work on since their state formation. There are many factors that affect tax compliance, however the two most important are tax awareness and perceived tax fairness. In this context, the study aimed to investigate the effect of tax awareness and perceived tax fairness on tax compliance within the framework of demographic factors. A comprehensive survey was created with information collected from the existing literature and presented to participants on the online platform. The survey was answered by 200 white-collar employees over the age of 25 residing in Istanbul, Turkey. Then, factor analysis, reliability analysis, regression analysis and Anova tests were applied using the SPSS program to test the hypotheses. The study found an reverse relationship between tax awareness and tax fairness. If taxpayer has more tax awareness, he/she perceives the tax as more unfair. Secondly, there is no significant relationship between tax fairness and tax compliance. Taxpayer's perception of tax fairness does not affect tax compliance. Finally, it has been revealed that there is a positive relationship between tax awareness and tax compliance. The more aware the taxpayer is, the more tax compliance will increase as direct proportion. Also, Education significantly affects tax compliance. As the level of education increases, taxpayers behave more compliantly.