The impact of differentiated instruction on preparatory school students' foreign language speaking proficiency, motivation, speaking anxiety and speaking self-efficacy
Farklılaştırılmış öğretimin hazırlık sınıfı öğrencilerinin yabancı dil konuşma yeterliliklerine, motivasyonlarına, konuşma kaygılarına ve konuşma öz yeterliklerine etkisi
  1. Tez No: 855329
  2. Yazar: ÇAĞRI BİLİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU YÜCEL TOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Farklılaştırılmış Öğretim, İngilizce Konuşma Yeterliliği, Yabancı Dil Motivasyonu, Yabancı Dil Konuşma Kaygısı, Yabancı Dil Konuşma Öz-Yeterliği, Differentiated Instruction, English-Speaking Proficiency, Foreign Language Motivation, Foreign Language Speaking Anxiety, Foreign Language Speaking Self-Efficacy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklılaştırılmış öğretim uygulamalarının üniversite hazırlık programı öğrencilerinin yabancı dil konuşma yeterliliklerine, motivasyonlarına, konuşma kaygılarına ve konuşma öz-yeterliklerine olan etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın katılımcı grubu Türkiye'deki bir vakıf üniversitesinin İngilizce hazırlık programında B1 düzeyinde öğrenim görmekte olan 46 öğrenciden (N = 26 deney grubu, N = 20 kontrol grubu) oluşmaktadır. Araştırmanın deney grubu, beş hafta boyunca farklılaştırılmış öğretimin prensipleri temel alınarak hazırlanmış İngilizce konuşma etkinliklerine, kontrol grubu ise geleneksel öğretime tabi tutulmuştur. Karma desenli yarı deneysel bir araştırma olan çalışmanın nicel verileri, ön ve son test olarak uygulanan“Yabancı Dil Motivasyon ve Tutum Anketi,”“Yabancı Dil Konuşma Kaygısı Ölçeği,”“İngilizce Konuşma Öz-Yeterlik Ölçeği”ve“İngilizce Konuşma Yeterlilik Sınavı”ile elde edilmiştir. Çalışmanın nitel kısmı, araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış bir görüşme protokolünün ve araştırmacı tarafından yazılan yapılandırılmamış öğretmen yansıtıcı günlüklerinin kullanıldığı bir durum çalışması olarak tanımlanabilir. Nicel bulgular, İngilizce konuşma yeterliliği, yabancı dil konuşma kaygısı ve yabancı dil konuşma öz-yeterliği değişkenlerinin ön ve son-test sonuçları arasındaki değişimin deney ve kontrol grupları arasında anlamlı olarak farklılaştığını, farklılaştırılmış öğretimin bu değişkenler üzerinde olumlu yönde etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Yabancı dil motivasyonu değişkeninde ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamasa da deney grubunun katılımcıları farklılaştırılmış İngilizce konuşma etkinliklerinin yabancı dil motivasyonları ve derse katılım düzeylerine olan etkisine ilişin olumlu görüşlere sahip olduklarını belirtmişlerdir. Araştırmanın nitel bulguları ayrıca, öğrencilerin farklılaştırılmış öğretim yöntemi uygulamasına dair olumlu görüşlere sahip olduklarını göstermiştir. Katılımcılar, konuşma derslerinde farklılaştırılmış öğretim uygulamalarının derse katılımı, öğrenciler arası etkileşimi, kişiselleştirilmiş ve anlamlı öğrenme deneyimlerini teşvik etmenin yanı sıra konuşma kaygısını azaltmada ve konuşma öz-yeterliğini artırmada etkili olduğunu vurgulamışlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the impact of differentiated instruction practices on preparatory students' foreign language speaking proficiency, motivation, speaking anxiety, and speaking self-efficacy. The participant group of the study consisted of 46 B1-level students at the preparatory program of a private university in Türkiye (N = 26 experimental group, N = 20 control group). The experimental group was provided with speaking activities based on the principles of differentiated instruction whereas the control group was exposed to traditional instruction for five weeks. As a mixed methods quasi-experimental research, the study utilized both quantitative and qualitative data. The quantitative data were gathered through the“Foreign Language Motivation and Attitude Questionnaire,”“Foreign Language Speaking Anxiety Scale,”“English Speaking Self-Efficacy Scale,”and the“Speaking Proficiency Test.”The qualitative part of the study can be described as a case study for which a semistructured interview protocol prepared by the researcher and unstructured teacher reflective journals written by the researcher were used. The quantitative findings revealed that there was a significant difference between the experimental group and the control group in terms of the change between the pre- and post-test results of speaking proficiency, anxiety, and self-efficacy and differentiated instruction had a positive impact on these variables. Although there was no statistically significant difference between the groups in terms of the foreign language motivation variable, the participants of the experimental group had positive opinions about the impact of differentiated speaking activities on their motivation and engagement. The qualitative findings of the current research also proved that the participants had positive opinions on the implementation of differentiated instruction. The participants underlined that the implementation of DI in speaking lessons was effective in promoting learner engagement, student-to-student interaction, personalized and meaningful learning experiences as well as alleviating speaking anxiety and fostering speaking self-efficacy.