İzmir ili Gaziemir ilçesi mevcut alan kullanım kararları ve açık yeşil alanların saptanması üzerine bir araştırma
This research has been performed in Gaziemir district which has an important effect in industrial development and has been carried out a rapid urbanization process recently in İzmir city
- Tez No: 85540
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN NURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Gaziemir District, Open Green Areas, Legislations of Zonning and Construction
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Engin NURLU KASIM 1999, 116 Sayfa Bu araştırma, İzmir ilinde kentleşme sürecini son yıllarda hızlı yaşayan, sanayinin gelişmesinde önemli rol oynayan Gaziemir ilçesinde yapılmıştır. Araştırmada öncelikle açık yeşil alanların önemi, işlevi ve standartları ile imar mevzuatı açısından açık yeşil alanlar incelenmiştir. Daha sonra ise araştırma alanı olarak seçilen Gaziemir ilçesinin; doğal, kültürel, sosyo-ekonomik yapısı ile mevcut alan kullanımları üzerinde durulmuş, ilçede mahalle bazında mevcut yeşil alan miktarları saptanmıştır. Araştırmada yerinde gözlem, uzman kişilerle görüşme, değerlendirme yöntemi kullanılmıştır. Mahalle bazında yapılan bu çalışma sonucunda, açık yeşil alanların yetersiz olduğu saptanmış, çözüm olanakları ve öneriler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Gaziemir İlçesi, Açık Yeşil Alanlar, İmar Kanunu.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT ERBATMAZ, Elvan Derya MSc in Landscape Architecture Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Engin NURLU November 1999, 116 pages This research has been performed in Gaziemir district where has an important effect in industrial development and has been carried out a rapid process recently in İzmir city. Before all else it has been searched according to the law of zoning and construction and the importance, functions and standarts of open green areas. After this has been investigated on natural, cultural, socio-economic structures and the present land use and also it was measured the actual green areas for each quarter of the Gaziemir district where is the subject of this study. In this research, it has been used observation- interviewing with specialists-evaluation methods. As a result of this research which is applied for each quarter it is ascertained that the open green areas are insufficient and according to this possibility of solutions and suggestions have been offered.