Attitudes towards emotional abuse in romantic relationships from a gender perspective
Cinsiyet perspektifinden romantik ilişkilerde yaşanan duygusal istismara yönelik tutumlar
- Tez No: 855565
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ALEV YALÇINKAYA HANLY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: cinsiyet farklılıkları, duygusal istismar, psikolojik istismar, üniversite öğrencileri, Türk kültürü, gender differences, emotional abuse, psychological abuse, university students, Turkish culture
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Duygusal istismar, tanımlanması en zor şiddet türlerinden biridir ve çoğu kişi farkında olmadan duygusal istismara maruz kalır. Mevcut literatür, psikolojik istismara maruz kalan bireylerin depresyondan, düşük öz saygıdan, azalmış özerklik duygusundan, korkudan ve artan intihar riskinden muzdarip olma eğiliminde olduklarını bulmuştur. Mevcut araştırmalar, romantik ilişkilerde fiziksel istismara sıklıkla duygusal istismarın eşlik ettiğini gösteriyor; bu da duygusal istismarı tanımlamanın romantik ilişkilerde önemli bir faktör olduğu fikrini destekliyor. Bu çalışmada Türk üniversite öğrencilerinin ve üniversite ve üzeri dereceye sahip bireylerin duygusal istismara yönelik tutumları araştırılmıştır. Ayrıca araştırmada duygusal istismarın derecesinin, duygusal istismara yönelik tutumlarla ilişkili olup olmadığı da incelenmiştir. Öte yandan kişilerin romantik ilişkilerinde maruz kaldıkları duygusal istismarın cinsiyete göre nasıl farklılaştığı da incelenmiştir. Araştırmaya 272 kişi (%66,2 kadın, %33,8 erkek) katılmıştır. Verilerin toplanmasında Demografik Bilgi Formu, Varsayımsal Senaryolar ve Follingstad'ın Türkçeye uyarlanmış FPAS ölçeği kullanılmıştır. Erkek ve kadın bireylerin tutum puanlarını analiz etmek için bağımsız örneklem t testi analizi yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre kadın katılımcıların hafif, orta ve yüksek düzeydeki duygusal istismara yönelik tutumları, erkek katılımcıların tutumlarından istatistiksel olarak farklıdır. Kadın bireylerin skorları istatistiksel olarak daha yüksek bulunmuştur. Ancak deneyim boyutuna bakıldığında herhangi bir cinsiyet farklılığı bulunmamış ve her iki gruptaki katılımcıların da belirli bir oranda ilişkilerinde duygusal istismara maruz kaldığı bulunmuştur. Varsayımsal senaryolarda duygusal istismara yönelik tutumlarda cinsiyet farklılığı bulunmazken erkek bireyler, istismarcının öznesi kadın olduğunda bu duruma daha fazla maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. Duygusal istismara yönelik tutum ve deneyimlerin yaygınlığının cinsiyet perspektifinden anlaşılması ve değerlendirilmesi açısından bu çalışma önemli olabilir.
Özet (Çeviri)
Emotional abuse is one of the most challenging forms of violence to define, and many individuals often unknowingly experience emotional abuse. Existing literature has found that individuals who have experienced psychological abuse tend to suffer from depression, low self-esteem, a decreased sense of autonomy, fear, and an increased risk of suicide. Current research indicates that physical abuse in romantic relationships is often accompanied by emotional abuse, supporting the idea that identifying emotional abuse is an essential factor in romantic relationships. On the other hand, studies on emotional abuse between partners in romantic relationships are limited. In this study, the attitudes of Turkish university students and individuals with university degrees or above towards emotional abuse were investigated. Gender differences were investigated. Additionally, the study examined whether the degree of emotional abuse was related to attitudes towards emotional abuse. In addition, it was also examined how the emotional abuse people were exposed to in romantic relationships differed according to gender. 272 people (66.2% women, 33.8% men) participated in the research. Demographics Form, Hypothetical Scenarios, and Follingstad's (2005) FPAS scale adapted to Turkish were used to collect data. Independent sample t test analysis was conducted to analyze the attitude scores of individuals. According to the findings of the research, the attitudes of female participants towards mild, moderate, and severe levels of emotional abuse varied from the attitudes of male participants. The scores of female individuals were found to be statistically higher. However, when looking at the experience dimension, no gender difference was found, and participants in both groups were found to have a certain amount of exposure. In hypothetical scenarios, there was no gender difference in attitudes towards emotional abuse, but male individuals stated that they were more exposed to this situation when the subject of the abuser was a woman. This study may be necessary in understanding and evaluating the prevalence of attitudes and experiences towards emotional abuse from a gender perspective.