Role of intergovernmental organizations in global governance of migration: The case of AVRR
Göçün küresel yönetişiminde hükümetlerarası örgütlerin rolü: AVRR örneği
- Tez No: 855589
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİF ONUR BAHÇECİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göçün Küresel Yönetişimi, Hükümetlerarası Örgütler, Orkestrasyon, Global governance of migration, IGO, Orchestration
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez, küresel göç yönetişimi alanında hükümetlerarası örgütlerin rolünü derinlemesine analiz etmeyi amaçlamaktadır. Göç, küresel gündemde giderek daha önemli hale gelen ve çok sayıda paydaşın koordineli eylemini gerektiren bir konudur. Göç alanındaki küresel yönetişim sürecinde hükümetlerarası örgütler kritik aktörler haline gelmiştir. Ancak, hükümetlerarası örgütlerin gücü ve otoritesi tartışma konusu olmuştur. Tez, farklı yönetişim modellerinin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koyarak hükümetlerarası örgütlerin yumuşak ve dolaylı bir yönetişim modeli, yani orkestrasyonu benimseyerek yönetici rolünü üstlenebileceğini vurgulamaktadır. Bu çalışma, orkestrasyon yönetişim modelini bir çerçeve olarak kullanarak, hükümetlerarası örgütlerin küresel yönetişim sürecindeki kolaylaştırıcı ve koordinasyon rolünü anlamak ve gönüllü olarak kaydolmuş STK'ların hükümetlerarası örgütlerin etkisini nasıl artırabileceğini açıklamak için kullanılacaktır. IOM, göçle ilgili konuları koordine eden ve küresel yönetişim çabalarını destekleyen ana kuruluştur. Tez, IOM'nin Destekli Gönüllü Geri Dönüş ve Yeniden Entegrasyon (AVRR) küresel yönetişiminde bir orkestrator olarak rolünü inceleyerek IOM'nin yönetişim sürecindeki rolünü gösterecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to provide an in-depth analysis of intergovernmental organizations' role in global migration governance. Migration is an issue that has gained increased importance on the global agenda and requires coordinated action by multiple stakeholders. In the global governance process for migration, IGOs emerged as critical actors. However, IGOs' power and authority have been an issue of dispute. The thesis unveils the strengths and weaknesses of different modes of governance to underline that IGOs may undertake the role of governor by embracing a soft and indirect mode of governance, namely orchestration. This study will utilize the orchestration mode of governance as a framework to understand IGOs' facilitative and coordinating role in the global governance process, elaborating on how voluntarily enlisted NGOs could enhance IGO's influence. IOM is the main organization acting in coordination and organization of migration-related issues and promoting global governance efforts. The thesis will examine IOM's role as an orchestrator in the global governance of Assisted Voluntary Return and Reintegration to demonstrate IOM's role in the governance process.