The impact of metacognitive awareness of reading strategies on the reading comprehension scores of Turkish EFL learners
Yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerde okuma stratejileri üzerine üstbilişsel farkındalığın okuma becerisi performansına etkisi
- Tez No: 955887
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: EFL'de Okuduğunu Anlama, Okuma Stratejileri, Bilişsel Farkındalık, Okumada Bilişsel Stratejiler, Reading Comprehension in EFL, Reading Strategies, Metacognitive Awareness, Metacognitive Strategies in Reading
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Okuma becerisi, özellikle yabancı dil olarak İngilizce (EFL) bağlamında, dil öğreniminin temel alanlarından biri olarak kabul edilmekte olup, bu becerinin geliştirilmesi için çeşitli öğretim yaklaşımlarının kullanılması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türk EFL öğrencilerinin okuma stratejilerine yönelik bilişsel farkındalık düzeyleri ile akademik okuduğunu anlama başarıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada nicel ve nitel verilerin birlikte kullanıldığı karma yöntemli bir araştırma deseni benimsenmiştir. Çalışmanın verileri, Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda öğrenim gören 157 EFL öğrencisinden toplanmıştır. Veri toplama araçları olarak Okuma Stratejilerine Yönelik Bilişsel Farkındalık Envanteri (MARSI), okuduğunu anlama testi ve yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, öğrencilerin büyük çoğunluğunun okuma stratejilerine yönelik yüksek düzeyde bilişsel farkındalığa sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ancak bu farkındalık düzeyi, öğrencilerin okuduğunu anlama başarıları ile karşılaştırıldığında, öğrencilerin stratejileri uygulamada etkili olamadıkları görülmüştür. Çalışma, öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerini geliştirebilmeleri için, İngilizce öğretimi yapılan sınıflarda okuma stratejilerinin açık bir şekilde öğretilmesine öncelik verilmesi gerektiği sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
Considering reading skills as one of the fundamental areas of language learning, especially in the EFL context, various teaching approaches should be used to enhance their development. The aim of this study is to investigate the relationship between Turkish EFL learners' metacognitive awareness of reading strategies and their academic reading comprehension scores. A mixed-methods research design was adopted, including both quantitative and qualitative data collected from a sample of 157 EFL students studying at the School of Foreign Languages at Anadolu University. Metacognitive Awareness of Reading Strategies Inventory, reading test scores and semi-structured interviews were used to collect the required data for the study. The results of this study indicate that the majority of the students have a high level of metacognitive awareness of reading strategies. However, when compared to their reading scores, the findings showed that although students may be aware of the reading strategies, they are unable to apply them effectively in practice. The study concludes that explicit reading strategy instruction should be prioritized in ELT classrooms to ensure learners' development of reading comprehension skills.