İzmir - Balçova kentsel yerleşim merkezinin rekreasyon planlaması açısından sorunları ve çözüm olanakları üzerinde araştırmalar
The Research on problems and solution possibilities of Izmir - Balçova urban settlement in terms of recreation planning
- Tez No: 85566
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Balçova İlçesi, Rekreasyon alanı, rekreasyon planlama, Balçova District, Recreation Area, Recreation Planning
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Endüstri devriminden sonra hızlı kentleşmeye uğrayan şehirlerde rekreasyon amacına yönelik faaliyet ve alanlar gitgide yetersizleşmektedir. Bu yüzden, rekreasyon alanlarının nitelikli ve gereksinimlere uygun bir şekilde planlanması, yerel ve ülkesel planlama kararlarında hızla önem kazanması gerekmektedir. Bu düşünce doğrultusunda ele alınan İzmir - Balçova kentsel yerleşim merkezindeki rekreasyon alanlarının, rekreasyon planlaması yönünden değerlendirilmesi tezin amacını oluşturmaktadır. Bu kapsamda, araştırma alanının doğal ve kültürel peyzaj analizi yapıldıktan sonra, yerinde gözlemlerle, rekreasyonel kullanım alanları ve özellikleri saptanmıştır. Belirlenen park, okul, sevgi yolu vb. farklı rekreasyonel kullanım alanları ayrı ayrı başlıklar altında sunulmuş, rekreasyonel amaçlı kullanım alanlarının rekreasyon planlaması yönünden ortaya çıkan sorunlarına çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonunda, Balçova'da hızlı kentleşme ve nüfus artışı sonucu, rekreasyon alanlarının sayılarının azaldığı, niteliklerinin düştüğü, kullanıcı sayılarının arttığı ve hizmet yarıçaplarının yetersiz kaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
After the industrial revolution, recreational activities and areas get inadequate gradually in cities as a result of fast urbanization. This areas of planning have to be well-qualified and give response to necessity. Also, these at local and national planning decisions have to gain importance quickly. Depends on these observations, the evaluation of recreational areas in İzmir - Balçova urban settlement, with regard to recreation planning, constitute the aim of the thesis. In this content, after study area of natural and cultural landscape analysis being done, recreational areas and their peculiarities are determined by the land observation. Determined park, school, love way and so on different recreational use is submitted by under separate titles. It is effort to produce solution proposal on the problems concerning recreational areas in respect of recreation planning. Lastly, as a result of fast urbanization and population increase in Balçova, decreased recreational areas in quantity and quality, their increased user's number and their decreased service space are determined.