Generating factors of success and failure of companies: Empirical study for Turkish companies
Şirketlerin başarı ve başarısızlığını üreten faktörler: Türk şirketleri için ampirik çalışma
- Tez No: 855909
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAHİN GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Başarı, Başarısızlık, İş Planı, İnovasyon, Pazarlama, İnsan Kaynakları, Türk Firmalar, Success, Failure, Business plan, Innovation, Marketing, Human Research, Turkish Companies
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ekonomik alanda, iş geliştirme sosyoekonomik kalkınma için çok önemlidir. Bir yandan şirketlerin kurulması işsizliğin etkili bir çözümü olabilir. Öte yandan, iş geliştirme ekonomik büyümenin önemli bir faktörüdür. Dolayısıyla bir ülkenin kalkınması iş dünyasının gelişmesiyle orantılıdır. Ancak iş sonuçları her zaman garanti edilmez. Bu nedenle sonuçlara ilişkin bir takım faktörlerin kontrol edilmesi mutlak bir zorunluluktur. Araştırmamız, Türk şirketlerinin başarı ve başarısızlık sonuçlarına katkıda bulunan bir dizi unsuru incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, ilki“Başarılı şirketleri”temsil eden iki alt örneğe ayrılan 46 şirketten oluşan bir örneklemi ele aldık; bu kategori toplam numunenin %74'ünü temsil etmektedir. İkincisi, kalan %26'lık kısmı“Başarısızlık Şirketleri”ni temsil ediyor. Ampirik sonuçlar aşağıdakilerle ilgili faktörlerin önemini vurgulamaktadır: Birincisi, İş planının sağlam bir plan haline getirilmesi ve ilerlemesinin takip edilmesi, tedarikçilerle güçlü bağların geliştirilmesi, tüketici çeşitlendirilmesi ve etkin bir finansal yönetim yapılmasıdır. İkinci faktör inovasyonun önemini vurguladı. Üçüncüsü pazarlama stratejisiyle, özellikle de pazar trendlerini takip etmenin önemiyle ilgilidir. Son olarak insan kaynakları, yani en iyi çalışanları işe almak anlamına gelir. Ancak bu faktörlerin göz ardı edilmesi işletmenin başarısız olmasına neden olur. Dolayısıyla başarı veya başarısızlık faktörlerinin tahmini, karar vericilere kaçınılması gereken hatalar ve alınması gereken önlemler konusunda önemli bilgiler verecektir.
Özet (Çeviri)
In the economic field, business development is crucial for the socioeconomic development. On the one hand, the creation of companies can be an effective solution of the unemployment. On the other hand, business development is an essential factor of economic growth. Thus, the development of a country is correlated with its business development. However, business results are not always guaranteed. For this reason, controlling a number of factors related to results is an absolute necessity. Our research aims at studying a set of elements contributing to the results of the success and failure of Turkish companies. For this purpose, we considered a sample of 46 companies, which is subdivided into two sub-samples, the first represents the“Successful companies ”; this category represents 74% of the total sample. The second represents the remaining 26% formed the“Failure companies”. Empirical results highlight the importance of factors related to; firstly, the Business plan, such as achieving a robust plan and follow its progress, develop strong links with suppliers, consumer diversification, and made an effective financial management. The second factor highlighted the importance of innovation. The third is related to the marketing strategy, notably the importance to follow the market trends. Finally, the human resources, which mean recruit the best employees. However, ignoring these factors lead to the business failure. Therefore, the prediction of success or failure factors will deliver key information to decision-makers on the mistakes to be avoided and the precautions to be taken.