The impact of organizational justice on the deviant behavior of employees
Örgütsel adaletin çalışanların sapkın davranışları üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 855927
  2. Yazar: FARAH SAAD KAMİL KAMİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE ÇETİNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organizational justice, deviant workplace, interactional justice, procedural justice, and distributive justice
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Örgütsel adalet ile çalışanların sapkın davranışları arasındaki ilişki bu çalışmanın incelemeyi ve analiz etmeyi amaçladığı bir konudur.. Çalışma, Irak'ta seçilen üç üniversite olan Bağdat Üniversitesi, Irak Teknoloji Üniversitesi ve Mustansiriya Üniversitesi'nde bu olguyu incelemeye odaklandı. Çalışma, seçilen üniversitelerde görev yapan 207 çalışandan oluşan bir örneklem üzerinde dağıtılan anket kullanılarak uygulanmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, dağıtım adaletinin çalışanların işyeri sapkınlığı ile negatif ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca, prosedürel adaletin çalışanların işyeri sapkınlığı ile negatif ilişkili olduğu doğrulanmıştır. Son olarak, çalışmanın sonuçları, etkileşim adaletinin çalışanların işyeri sapkınlığı ile negatif ilişkili olduğunu göstermiştir. Bu çalışma, Irak'ta kamu sektörü bağlamında öncü bir çalışma olarak kabul edilmekte olup, işyerinde sapkın çalışma davranışının zararlı etkilerini destekleyen mevcut literatüre bir ek niteliğindedir. Çalışma, bu kavramın etkisi hakkında yeni araştırmaları motive ederek ve teşvik ederek ve özellikle üniversite ortamlarında sapkın işyeri davranışlarını kontrol ederek bu alanda yeni bir yön sağlıyor. Bu çalışmanın son bölümü, çalışmanın sonucunu, çıkarımlarını ve sınırlılıklarını göstermektedir. Anahtar kelimeleri: Örgütsel adalet, sapkın işyeri, etkileşim adaleti, prosedür adaleti ve dağıtım adaleti.
Özet (Çeviri)
The relationship between organizational justice and deviant behavior of employees is a topic that the current study aims to examine and analyze. The case study where the study has been applied is the public universities. The study focused on this phenomenon in three selected universities in Iraq are University of Baghdad, the University of Technology in Iraq, and Mustansiriya University. The current study has been implemented using a questionnaire. The number of participants at this study is 207 207 participants and all of them work at the universities selected for the study. After analyzing the questionnaire data, there are many results detected associated with the study hypotheses. The study found that the relationship between interactional justice, procedural justice and distributive justice and workplace deviance of employees is negative. This study is considered pioneered research in the environment of the public sector in Iraq and it adds value to the present literature to support the harmful effects of deviant work behavior in the workplace. The study offers a new direction in this area by motivating and inspiring new research about the impact of this concept and controlling the deviant workplace behavior, especially in university environments. The final section of our study shows the conclusion, implications, and the study limitations.