Development of epitope imprinted antimicrobial cryogel discs for tannic acid release
Tanik asit salımına yönelik epitop baskılı antimikrobiyal kriyojel disklerin geliştirilmesi
  1. Tez No: 855943
  2. Yazar: BÜŞRA TUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖZDE BAYDEMİR PEŞİNT, DOÇ. DR. HATİCE İMGE OKTAY BAŞEĞMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Epitop baskılı polimerler, kriyojel diskler, tannik asit, kontrollü ilaç salım sistemleri, yara iyileşmesi, Epitope-imprinted polymers, cryogel discs, tannic acid, controlled drug release systems, wound healing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Moleküler baskılama yöntemi, istenen moleküle duyarlı polimerlerin sentezlenmesine olanak tanır. Kriyojeller, bu polimerlerden biri olup çözücünün donma sıcaklığı altında üretilen jel matrisleridir. Kriyojeller, por yapıcı malzeme olarak toksik organik bileşikler içermeyip, bunun yerine por yapıcı malzeme olarak buz kristallerini kullanır. Doğal malzemelerle desteklenen kriyojeller, biyouyumluluk, esneklik ve yüksek mekanik kararlılık gibi avantajlar sunar, bu da onları yara iyileşmesi, doku iskeleti oluşturma, ilaç salımı gibi birçok uygulamada destekleyici bir tedavi yöntemi haline getirir. Bu araştırmada, Tannik asit molekülünün antimikrobiyal etkilerinden faydalanarak epitop baskılanmış kriyojel disklerin hazırlanması amaçlanmaktadır. Bu diskler, akut yara iyileştirici ve antimikrobiyal özelliklere sahip bir biyomalzemenin literatüre kazandırılmasını hedefler. Jelatin yapılı gallik asit baskılanmış biyouyumlu kriyojeller üretilmiş ve bu kriyojellerin yapısına farklı konsantrasyonlarda tannik asit eklenerek antimikrobiyal özellik kazandırılması amaçlanmıştır. Sentezlenen kriyojeller FTIR, şişme testleri ve SEM ile karakterize edilmiştir. Ayrıca, farklı konsantrasyonlardaki tannik asit yüklenmiş kriyojel disklerden tannik asidin kümülatif salımı ve disklerin S. aureus ve E. coli üzerindeki antimikrobiyal özellikleri değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmalar, polimerdeki ilaç yükleme oranının arttıkça salım hızının da arttığını göstermektedir. Güç yasasına göre, salım mekanizmasının türünü gösteren“n”üsteli 0.5'ten küçük bulunmuş, bu da hazırlanan kriyojel disklerde difüzyon mekanizmasının non-Fickian olduğu sonucuna varmamıza yardımcı olmuştur.
Özet (Çeviri)
The molecular imprinting method allows for the synthesis of polymers sensitive to the desired molecule. Cryogels, one of these polymers, are gel matrices produced below the freezing temperature of the solvent. In contrast to many polymers containing toxic organic compounds as pore-forming agents, cryogels utilize ice crystals as the pore-forming material. Cryogels supported structurally by natural materials offer advantages such as biocompatibility, flexibility, and high mechanical stability, making them suitable for various applications like wound healing, tissue scaffolding, and drug release. In this study, the aim is to take advantage of the antimicrobial effects of Tannic acid molecules by preparing epitope-imprinted cryogel discs. These discs are intended to introduce a biomaterial with acute wound healing and antimicrobial properties to the literature. Biocompatible cryogels imprinted with gallic acid were prepared, and the goal was to impart antimicrobial properties by incorporating Tannic acid at different concentrations into the structure of the cryogels. The synthesized cryogels were characterized using FTIR, swelling tests, and SEM. Additionally, the cumulative release of Tannic acid from cryogel discs at different concentrations and their antimicrobial properties against S. aureus and E. coli were evaluated. The studies revealed that as the drug loading rate in the polymer increased, the release rate also increased. According to the power law, the exponent“n”was found to be less than 0.5, suggesting that the release mechanism in the prepared cryogel discs is non-Fickian diffusion.