Bazı çim buğdaygillerinin yeşil alan performanslarına farklı azotlu gübre uygulamalarının etkileri
Effects of different nitrogen fertilizer applications on the turf performances of some turfgrasses
  1. Tez No: 85606
  2. Yazar: BETÜL MULVALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİT OKUYUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Turf, Nitrogen fertilizer, Turfgrass performance
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
m ÖZET BAZI ÇİM BUĞDAYGİLLERİNİN YEŞİL ALAN PERFORMANSLARINA FARKLI AZOTLU GÜBRE UYGULAMALARININ ETKİLERİ MULVALL Betül Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ferit OKUYUCU Haziran, 1999, 64 sayfa Bu araştırma 1997-1998 yıllarında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünün deneme tarlalarında yürütülmüştür. Araştırmada Agrostis stolonifera, Festuca arundinacea, ve Standart Karışım (%70 Lolium perenne, %10 Agrostis tenuis, %10 Poa pratensis ve %10 Festuca rubra) ile Cynodon dactylon ve Cynodon transvaalensis'm değişik özelliklerine farklı gübre dozlarının (0,1,2,3,4 ve 5 kg/da/ay) etkisi incelenmiştir. Bu amaçla üniformite, çimlenme ve çıkış, vejetasyon yüksekliği, doku, renk ve sıklık karakterleri ele alınmıştır. Elde edilen bulgular, azotlu gübre dozlarının bu karakterler üzerine önemli etkiler yaptığım göstermiş, incelenen buğdaygiller arasında da önemli farklılıklar saptanmıştır. 5 kg/da/ay gübre dozu bir çok özellikte olumlu sonuç vermiştir. Anahtar sözcükler : Yeşil alan, azotlu gübreleme, çim kalitesi
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT EFFECTS OF DIFFERENT NITROGEN FERTILIZER APPLICATIONS ON THE TURF PERFORMANCES OF SOME TURFGRASSES MULVALI, Betül MSc in, Field Crops Department Supervisor: Prof. Dr. Ferit OKUYUCU June, 1999, 64 pages This research study was conducted in the experimental fields of field Crop Dept. of Agric. Faculty, Ege University, Bornova, İzmir, Turkey during years of 1997-1998. Effect of different nitrogen rates (0,1,2,3,4 and 5 kg/da/month) on the various characteristics of Agrostis stolonifera, Festuca arundinacea, Local mixture and Cynodon dactylon and Cynodon transvaalensis some characteristics such as uniformity, rate of germination and emergence, vegetation hight, texture, collor and density were tested for this aim. Results indicated that different nitrogen rates were significantly effective on these characterictics and significant varitions were determined among the turfgrasses tested. Nitrogen rate of 5 kg/da/month gave positive results on many characteristics examined.