Iranian women's shift from suppressed political agency to civil disobedience in the aftermath of the Islamic revolution – The case of Mahsa Amini
İranlı kadınların baskılanmış siyasal öznelikten sivil itaatsizliğe geçişi: İslam devrimi sonrası dönemde Mahsa Amini örneği
- Tez No: 983030
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇE KAFDAĞLI KORU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İranlı Kadınlar, Sivil İtaatsizlik, Dijital Direniş, Meşruiyet Krizi, Mahsa Amini, Iranian Women, Civil Disobedience, Digital Resistance, Legitimacy Crisis, Mahsa Amini
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Ulusal ve yabancı medyanın İranlı kadınların siyasal algısını nasıl etkilediği bağlamında konumlanan bu tez, 1979 İslam Devrimi'nden bu yana gerçekleşen mücadeleyi değerlendirmektedir. Bu süreçte İranlı kadınlar, siyasal katılımlarını giderek“madun siyaseti”nden (subaltern politics) aktif sivil itaatsizliğe doğru kaydırmışlardır. Ahlak polisinin gözaltısında hayatını kaybeden Kürt kökenli Mahsa Amini'nin ölümü, ulusal ve uluslararası düzeyde geniş kapsamlı protestolara yol açmış ve bu araştırmanın temel ilham kaynağı olmuştur. Bu çalışma, farklı seslerin medya aracılığıyla oluşturduğu söylemlerin İranlı kadınların bireysel ve toplumsal düzeydeki eylemlerini nasıl etkilediğine odaklanmaktadır. İran'ın bu özgül sosyo-politik bağlamı, madun feminist mercek (subaltern feminist lens) ve toplumsal cinsiyet, kültürel kimlik ile medya arasındaki etkileşim üzerinden ele alınmaktadır. Bu çalışma, feminist teori ve Orta Doğu çalışmaları alanlarına katkıda bulunarak İranlı kadınların kısıtlayıcı bir bağlamda nasıl direndiklerini ve siyasal öznelliklerini yeniden inşa ettiklerini ortaya koymaktadır. Ayrıca, sivil itaatsizliğin belirli bir kavrayışını detaylandırarak, algıların ve toplumsal yolların değişiminde ve dönüşümünde medyanın önemini vurgulamakta, böylece toplumsal değişime nasıl zemin hazırladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Situated in the context of how national and foreign media influenced the political perception of Iranian women, this thesis evaluates the struggle that has taken place over the last decades since the Islamic Revolution started, wherein Iranian women gradually moved their political participation away from“subaltern politics”into active civil disobedience. The death of Mahsa Amini, a Kurdish girl who died in the custody of morality police, leading to widespread protests nationally and internationally, is the main inspiration behind this research. This article has its focus on the influence of media coverage by a variety of voices on Iranian women's actions as individuals and at collective levels throughout the society. This particular socio-political context of Iran will be focused on through the transitional feminist lens and the interplay between gender, identity based on culture, and the media. This study furthers the fields of feminist theory and Middle Eastern studies by focusing on how Iranian women resist and reconstruct their political agency within a limiting context. It details a certain understanding of civil disobedience, showing the importance of the media through which the perceptions and paths can be changed and shaped, leading to a social change.