Diş çekimi sonrasında gözlenen alveolit vakalarınındeğerlendirilmesi
  1. Tez No: 856320
  2. Yazar: FATİH DAŞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK MENZİLETOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: alveolit, alveolitisin görülme sıklığı, diş çekimi, fibrinoliz, oral hijyen, alveolitis, incidence of alveolitis, tooth extraction, fibrinolysis, oral hygiene
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Diyabet Hemşireliği Anabilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giriş: Diş çekimi sonrasında çekim soketinin intraosseöz kanlanması ve organize olan pıhtı, yara iyileşmesinin temelini oluşturur. Bu durum bir dizi yolak içeren kompleks bir olaydır. Meydana gelen bu iyileşme organizasyonunun bir adımında sıkıntı yaşandığında pıhtının organize olamaması, fibrinolize uğraması ya da fiziki olarak kaybı meydana gelir. Açığa çıkan kemik dokusu yoğun bir ağrıya sebep olabilir ayrıca mikroorganizmalara karşı da savunmasız bir hal alır. Bu durum alveolit bir diğer adıyla dry soket olarak adlandırılır. Gereç ve Yöntem: Yaptığımız çalışmada Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Kliniğine başvuran 200 hasta üzerinde yapılan anket çalışmasında alveolit görülme sıklığının ortaya koyulması, cinsiyet- yaşa göre dağılımı, alveolit etiyolojisinin değerlendirilmesi (sigara kullanımı/sıklığı, diş fırçalama sıklığı, oral hijyen, travmatik diş çekimi vs.) amaçlanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda alveolitin en sık görüldüğü yaş aralığı 58 yaş ve üzeri hasta grubu olduğu tespit edilmiştir. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görüldüğü; oral hijyen, halitozis, travmatik çekim ve sigara içmenin de anlamlı bir etki yarattığı belirlenmiştir. Sonuç: Alveolitin yaş, cinsiyet, diş çekim bölgesi, sigara içme ve diş fırçalama alışkanlığı ile direk olarak ilişkisi olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Introduction: Intraosseous blood supply to the extraction socket and the organized clot form the basis of wound healing after tooth extraction. This is a complex event involving a series of pathways. When one step of this healing organization is compromised, the clot fails to organize, undergoes fibrinolysis, or is physically lost. The exposed bone tissue can cause intense pain and is also vulnerable to microorganisms. This condition is called alveolitis, also known as dry socket. Materials and Methods: The aim of this study was to determine the incidence of alveolitis, its distribution according to gender and age, and to evaluate the etiology of alveolitis (smoking/frequency, frequency of tooth brushing, oral hygiene, traumatic tooth extraction, etc.) in a questionnaire study on 200 patients who applied to Necmettin Erbakan University Faculty of Dentistry Oral, Dental and Maxillofacial Surgery Clinic. Results: In our study, the most common age range of alveolitis was 58 years and older. It was found that it was more common in women than in men, and oral hygiene, halitosis, traumatic extraction and smoking had a significant effect. Conclusion: It was concluded that alveolitis was directly related to age, gender, extraction site, smoking and tooth brushing habits.