Yalvaç Ural'ın yapıtlarının çocuk yazınının temel ilkeleri açısından incelenmesi
An examination of Yalvaç Ural's works in terms of the basic principles of children's literature
  1. Tez No: 856445
  2. Yazar: HANDAN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN HAMZADAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yalvaç Ural, çocuk yazını, çocuk yazınının temel ilkeleri, çocuğa görelik, çocuk gerçekliği, Yalvaç Ural, children's literature, basic principles of children's literature, suitability for children, child reality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmada, Yalvaç Ural'ın yapıtlarının çocuk yazınının temel ilkeleri olan; konu, karakter, ileti, dil ve anlatım ile resim açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Ural'ın ortaokul öğrencilerine uygun olan 10 yapıtı, nitel araştırma yöntemlerinden doküman (belge) çözümlemesine başvurularak incelenmiştir. Ural'ın yapıtlarının, çocuk yazınının temel ilkeleri bakımından çoğunlukla uygun olduğu ve çocuğun okuma alışkanlığı edinme sürecini olumlu yönde etkileyecek, çocuğu okuma zevkine ulaştıracak özellikler taşıdığı saptanmıştır. Bu bağlamda; Ural'ın yapıtlarının insancıl değerler gözetilerek oluşturulduğu, yapıtlardaki konuların çocuğun kendi yaşam gerçekliğine uygun olduğu belirlenmiştir. Ayrıca Ural'ın yapıtlarında durağan ve kapalı karakterlere daha çok yer verilmesine karşın başkahramanların çocukların alakalı olabileceği, onlardan etkilenip iyiye, doğruya yönelebileceği kişilerden seçildiği; okura verilmek istenen iletilerin çocuk okurun duygu ve düşünce yetisinin gelişmesine katkı sağlayacağı; dil ve anlatımın etkili kullanımıyla çocuk okurun dil gelişiminin olumlu etkileneceği; yapıtlarda kullanılan resimlerin genellikle anlatıyı somutlayabildiği, doğru konumlandırıldığı anlaşılmıştır. Bununla beraber yapıtların duygusallık, rastlantısallık ögelerinden ve yabancı sözcüklerden arınık olmadığı belirlenmiştir. Son olarak çocuk yazını alanına katkısı olan yazarlara, eğitimcilere ve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to be examined Yalvaç Vural's works in terms of subject, character, message, language and expression and picture which are the basic principles of children's literature. Ural's 10 works, which are suitable for the middle school period, were examined by applying document analysis, which is one of the qualitative research methods. It has been determined that Ural's works are mostly suitable in terms of the basic principles of children's literature and have features that will positively affect the child's process of acquiring the habit of reading and bring the child to the pleasure of reading. In this context; It has been determined that Ural's works were created by considering humanistic values and that the subjects in the works are suitable for the child's own life reality. In addition, although static and closed characters are given more space in Ural's works, the protagonists are chosen from people who children can relate to, be influenced by them and turn to the good and the right; The messages to be given to the reader will contribute to the development of the child reader's feeling and thinking ability; the language development of the child reader will be positively affected by the effective use of language and expression; It has been understood that the paintings used in the works can generally embody the narrative and are positioned correctly. However, it has been determined that the works are not free from emotionality, randomness and foreign words. Finally, suggestions were made to authors, educators and researchers who contributed to the field of children's literature.