C enkesitli hafif çelik profillerin merkezi veeksantrik yükleme altındaki davranışlarının incelenmesi
Investigation of the behavior of C-section cold-formed steelprofiles under axial and eccentric loading
- Tez No: 856597
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hafif çelik, C-kesit, monotonik yükleme, çevrimsel yükleme, sonlu eleman analizi, CFS, lipped channel section, monotonic loading, cyclic loading, finite element analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu tez kapsamında, eksenel yük ve iki eksenli eğilme momentinin (P-Mx-My) birleşik etkisi altında dudaklı kanal kesitli soğuk şekillendirilmiş kiriş-kolon elemanlarının burkulma davranışı incelenmiştir. Her biri 1500 mm uzunluğunda olan toplam 30 eleman monotonik ve tersinir-tekrarlı yükleme altında deneysel olarak test edilmiştir. Numunelerin eksantrik yükleme altındaki dayanım ve enerji yutma kapasitesi gibi performansları deneysel ve sayısal olarak incelenmiştir. Kesitin taşıma kapasitesini belirleyen yerel, çarpılmalı ve global burkulma modları ve tüm bu burkulma modlarının görülebileceği dudaklı kanal elemanı uzunluğu belirlenmiştir. Sonlu elemanlar analizi (finite element analysis (FEA)) Abaqus yazılımı ile gerçekleştirilmiş ve sayısal sonuçlar deneysel sonuçlarla doğrulanmıştır. Doğrulanan sonlu eleman modeli kullanılarak, çeşitli kesit boyutlarına ve uzunluklara sahip sigma ve dudaklı kanal kesitli elemanlar üzerinde 345 FEA gerçekleştirilerek kapsamlı bir parametrik çalışma yapılmıştır. Parametrik çalışma sonunda monotonik ve tersinir tekrarlı deneysel ve sayısal çalışmalarda genellikle, P elemanların enerji tüketme kapasitelerinin N elemanlardan daha yüksek olduğu görülmüştür. Yapılan çalışmalar sonucunda, C-kesitli hafif çelik kiriş-kolon elemanların burkulma özellikleri büyük ölçüde belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the buckling behavior of cold-formed steel (CFS) beam-column members with lipped channel sections under the combined effect of axial load and biaxial bending moment (P-Mx-My) is investigated. A total of 30 members, each 1500 mm in length, were experimentally tested under monotonic and cyclic loading. The local, distortional and global buckling modes that determine the bearing capacity of the section and the length of the lipped channel member in which all these buckling modes can be seen were determined. Finite element analysis (FEA) was performed with Abaqus software, and the numerical results were verified with the experimental results. Using the validated finite element model, a comprehensive parametric study was carried out by performing 345 FEA on sigma and lipped channel section members with various cross-sectional dimensions and lengths. The experimental results show that significant differences in load bearing capacity, energy absorption capacity and buckling modes occur even for the smallest eccentricity variation. At the end of the parametric study, monotonic and cyclic experimental and numerical studies generally show that the energy dissipation capacity of P members is higher than that of N members. As a result of the studies, the buckling properties of cold-formed steel beamcolumn members have been determined to a large scale.