Kur'ân ilimleri bağlamında Neml Sûresinin tahlîli
Analysis of Surah an-Naml in the context of Quran sciences
  1. Tez No: 856853
  2. Yazar: ÖMER GÖKTUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE TEBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân İlimleri, Kur'ân, Tefsir, en-Neml, Süleyman, Kıssa, Quran Sciences, Quran, Tafsir, an-Naml, Solomon, Story
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kur'ân tertibine göre 27. sûre olup Mekke döneminde nazil olan Neml Sûresi, Allah'ın varlığı ve birliği, nübüvvet, vahiy kaynaklı Kur'ân, kıyamet ve ahiret gibi temel inanç meselelerinden bahseder. Sûrede, geçmişte yaşayan bazı toplumlar ve onlara gönderilen peygamberler arasında yaşanan hak-batıl mücadelesi anlatılarak insanlara öğüt verilmekte; Sebe' Kraliçesi'nin, Hz. Süleyman'ın davetiyle İslam'ı kabul edişinden bahsedilmektedir. Allah'ın ilim ve kudretini gösteren bir takım kozmik deliller sıralanmakta; bazı kıyamet ve mahşer sahneleri anılarak insanlara karşı açık bir uyarıda bulunulmaktadır. Bu çalışmada, Neml Sûresi'nin Kur'ân İlimleri bağlamında tahlil edilmesi ve bu ilimlerin somutlaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma, bir giriş, iki bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Giriş kısmında bu araştırmanın konusu, kapsamı, amacı, başvurulan yöntemi hakkında bilgi verilmiş ve kaynakları sıralanmıştır. Birinci Bölümde Neml Sûresi'nin genel bir tanıtımı yapılmış ve 93 ayeti, başlıklar altında gruplandırılarak bazı kelimeler izah edilmiş ve tefsirine yer verilmiştir. Hz. Musa, Hz. Davud, Hz. Süleyman, Hz. Sâlih ve Hz. Lût'un kıssaları anlatılmış; Kur'ân, Peygamberlik ve Kıyamet gibi konulara temas edilmiştir. İkinci Bölümde ise, Neml Sûresi çalışmanın asıl konusu olan Kur'ân İlimleri bağlamında ele alınmıştır. Bu esnada temel kaynaklardan yararlanılarak her bir ilmin tarifi ve kapsamına yer verilmiş; akabinde Neml Sûresinin o ilimle ilgili ayetleri sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
Surah An-Naml, which is the 27th surah according to the order of the Quran and was revealed in the Meccan period, talks about basic belief issues such as the existence and unity of Allah, prophethood, the Qur'an based on revelation, the apocalypse and the afterlife. In the surah, the struggle between right and wrong that took place between some societies living in the past and the prophets sent to them is explained and advice is given to people; It is mentioned that the Queen of Sheba accepted Islam upon the invitation of Solomon. Some cosmic evidence showing God's knowledge and power are listed; A clear warning is given to people by mentioning some scenes of doomsday and apocalypse. In this study, it is aimed to analyze Surah An-Naml in the context of Quran Sciences and to concretize these sciences. The study consists of an introduction, two chapters and conclusion parts. In the introduction, information about the subject, scope, purpose, and method used of this research is given and its sources are listed. In the First Chapter, a general introduction of Surah An-Naml was made and its 93 verses were grouped under headings, some words were explained and their interpretations were included. The stories of Moses, David, Solomon, Salih and Lot were told; Subjects such as the Quran, Prophethood and Doomsday were touched upon. In the Second Chapter, Surah An-Naml is discussed in the context of Quran Sciences, which is the main subject of the study. In the meantime, the definition and scope of each science are included by using basic sources; Then, the verses of Surah An-Naml related to that science are listed.