Ege denizinde kullanılan geleneksel dip trolü ağlarında mevsimsel torba seçiciliği
Seasonal codend selectivity of traditional bottom trawl nets use in aegean sea
  1. Tez No: 85691
  2. Yazar: EJBEL ÇIRA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. TUNCAY KINACIGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel dip trolü ağı, mevsimsel seçicilik, vücut çevresi bazında seçicilik, minimum avlanma boyu, Traditional bottom trawl, seasonal selectivity, girth-based selectivity, minimum landing size regulation
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
IV ÖZET EGE DENİZİ'NDE KULLANILAN GELENEKSEL DİP TROLÜ AĞLARINDA MEVSİMSEL TORBA SEÇİCİLİĞİ ÇIRA Ejbel Doktora Tezi, Su Ürünleri Avlama ve îşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi Doç. Dr. H. Tuncay KINACIGİL Kasım 1999,81 sayfa Bu çalışmada, mevsimsel değişikliklerin, İzmir Körfezinde kullanılan geleneksel dip trolü ağlarının torba seçiciliği üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Eylül 1997- Ağustos 1998 tarihleri arasında, îzmir Körfezi içinde yer alan Gülbahçe Körfezinde yürütülen çalışmada, çemberli örtü torba yöntemi kullanılmıştır. Geleneksel dip trolü ağının mevsimsel seçiciliği total boy ve vücut çevresi bazında ayrı ayrı değerlendirilmiş ve seçicilik sonuçlan çalışma kapsamında ele alman türlerden barbunya (Mulîus barbatus, Linnaeus 1758) ve ısparoz (Diplodus annularis Linnaeus, 1758) için mevsimsel, diğer türler içinse yıllık olarak sunulmuştur. Seçicilik sonuçlarının değerlendirilmesinde en yüksek /50 yakalama boyu barbunya için 14.11 cm ve ısparoz için 13.23 cm olmak üzere yaz mevsiminde, en düşük /50 yakalama boyu ise barbunyada 9.05 cm, ısparozda ise 10.59 cm olmak üzere kış mevsiminde elde edilmiştir.Heriki tür için en yüksek seçicilik faktörü yaz, en dar seçicilik aralığı sonbahar mevsiminde elde edilmiştir. Dip trolü ağının av kompozisyonuna giren diğer türlerden karagöz ve izmarit için yıllık olarak elde edilen /50 yakalama boyu ise karagözde (Diplodus vulgaris Geoffrey-Saint Hilaire, 1817) 10.93 cm, izmaritte (Spicara smarts Linnaeus, 1758) ise 8,66 cm olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT SEASONAL COD-END SELECTIVITY OF TRADITIONAL BOTTOM TRAWL NETS USED IN AEGEAN SEA ÇERAEjbel Thesis of PhD., Department of Fisheries and Processing Technology Supervisor; Assoc. Prof. Dr. H. Tuncay KINACIGİL November 1999, 81 pages Fishing gear selectivity is under the effect of several variables. In this study, the effects of seasonal variations on bottom trawl cod-end selectivity were investigated. In the study that carried out between September 1997-Agust 1998, the covered cod-end method was used. Girth-based and length based selectivity of conventional bottom trawl nets were introduced by seasons for red mullet (Mullus barbatus Linnaeus, 1758) and annular sea bream (Diplodus annularis Linnaeus, 1758,) and annually for picarel (Spicara smarts Linnaeus, 1758), and two banded sea bream {Diplodus vulgaris Geoffrey-Saint Ffilaire, 1817) The highest selectivity parameters were obtained in summer as 14.11 cm /50 retention length in red mullet and 13.23 cm /50 retention length in annular sea bream, while the poorest selectivity were obtained in winter for both species. The highest selectivity factors were obtained in summer, on the other hand, the narrowest selection range were obtained in autumn season for both red mullet and annular sea bream.VII The /50 retention length for picarel and two banded sea bream, which contribute to catch composition of bottom trawl nets, were estimated as 8.66 cm and 10.96 cm respectively. In conclusion, the different selectivity parameters were obtained as season -specific and species-specific in the study.