Çevre kirliliği açısından değişik kireçlik yöntemlerinin mukayeseli olarak araştırılması üzerine bir çalışma
A Study on comparative research on various liming processes in view of environmental pallution
- Tez No: 85692
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZCAN SARI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Deri ve Kürk Teknolojisi, Leather and Fur Technology
- Anahtar Kelimeler: Deri, Kireçlik, Sodyumsülfür, Dimetilamin Hidrojenperoksit, Enzim, Atıksu, Çevre kirliliği, Ekoloji, KOİ, BOİ5, S03, TKM ve AKM
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deri Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
ÖZET ÇEVRE KİRLİLİĞİ AÇISINDAN DEĞİŞİK KİREÇLİK YÖNTEMLERİNİN MUKAYESELİ OLARAK ARAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Selime ÇOLAK Doktora Tezi, Deri Teknolojisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Özcan SARI Temmuz 1998, 241 sayfa Bu çalışmada kireç+sodyumsülfür (Zırnık), dimetilamin, hidrojenperoksit ve enzim olmak üzere dört farklı kireçlik yöntemi üzerinde çalışılmış ve her bir yöntemde dört ayrı oranda kireçlik maddesi kullanılarak denemeler yapılmıştır. Bu yöntemlerle işlenen derilerin kireçlik atıksıvüarmda, KOİ, BOİ5, N, S03,TKM AKM, pH ve sıcaklık gibi parametreler, çevre kirliliği açısmdan incelenmiştir. Ayrıca bu yöntemlerle işlenerek mamul hale getirilen derilerde, kopma, yırtılma, dikiş yırtılma mukavemeti, uzama, büzülme sıcaklığı, % Cr203, % yağ, pH ve % deri maddesi gibi özellikler tespit edilerek, giysilik deriler için önerilen değerlerle uyum içinde olup olmadığı tesadüf parsellerine göre yapılan varyans analizi ile belirlenmiştir. Araştırmada; kireçlik işlemi sonucu ortaya çıkan atıksıvılarda, en az kirlilik yüküne sahip yöntemin hidrojenperoksit ve enzim kullanılarak yapılankireçlik yöntemleri olduğu görülmüştür. Atıksuyun kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) yönünden yöntemler irdelendiğinde, kireç+sodyum r yönteminde ortalama olarak 49.260 mg/1, dimetilamin kireçlik yönteminde, 43.530 mg/1, hidrojenperoksit yönteminde 25.380 mg/1, enzimle kireçlik yönteminde ise, 27.720 mg/1 olarak tespit edilmiştir. Dört ayrı yöntemle işlenerek mamul hale getirilen deriler fiziksel ve kimyasal özellikler yönünden incelendiğinde; en yüksek değeri kireç+sodyumsülfür yönteminin verdiği, fakat diğer yöntemlerle işlenerek mamul hale getirilen derilerin de fiziksel ve kimyasal özellilerinin kireç+sodyumsülfür yöntemine göre düşük olmasma rağmen giysilik deriler için uygun görülen sınırlar içinde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A STUDY ON COMPARATIVE RESEARCH ON VARIOUS LIMING PROCESSES IN VIEW OF ENVIRONMENTAL POLLUTION ÇOLAK, Selime Ph.D.Thesis, Department of Leather Technology Supervision Prof. Dr. Özcan San July 1998, 241 pages In this work there have been studies on four different liming methods as lime + sodiumsulphide, dimetilamine, hydrogenperoxide and enzymatic and four different ratios of liming agents has been experienced for each method. Parameters like COD, BOD5, N, S03, SS, pH and temperature of liming effluents from leathers processed with these methods have been examined in view of environmental pollution. Additionally, properties like tensile strength, elongation at break and maximum force, tearing load, shrinkage temperature, % C2O3 content, % fat content, pH and % leather material content has been determined from the leathers manufactured with these methods and these values have been checked with variation analysis done with coincidence parcels whether they are compatible with the values advised for garment leathers.In this study, liming with hydrogenperoxide and enzymes has been found to give the least pollution load at effluents coming out from liming process. When the methods were studied from the view of Chemical Oxygen Demand (COD), the COD values had been found as approximately 49.260 mg/1 for lime+sodium method, 43.530 mg/1 for dimethylamin method, 25.380 mg/1 for hydrogenperoxide method and 27.720 mg/1 for enzymatic method. And also when the physical and chemical properties of leathers processed by these four methods were examined, it has been seen that the best values were obtained from lime+sodiumsulphide method, but values got from other methods were in the ranges of garment leather although they were slightly lower than lime + sodiumsulphide method. Keywords : Leather, Liming, Sodiumsulfide, Dimethylamine, Hydrogenperoxide, Enzyme, Effluent, Environmental Pollution, Ecology, COD, BOD5, SO3, N, and SS.