Levosimendan deneysel sepsis modelinde akciğer hasarını engelleyebilir mi?
Can levosimendan prevent lung injury in experimental rat sepsis model?
- Tez No: 248029
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİMEN OLGUNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, Akciğer hasarı, Levosimendan, Sepsis, Lung injury, Levosimendan
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Sepsise bağlı gelişen akciğer yetmezliği, sağaltım yöntemlerindeki ilerlemelererağmen yüksek mortaliteye neden olmaktadır. Bu deneysel çalışmanın amacı intraabdominalsepsis modelinde, yeni bir inotropik ilaç olan levosimendanın uygulanmasının sepsiste gelişenakciğer hasarına olan etkilerini araştırmaktır.Materyal ve Metod: DEÜTF Deney Hayvanları Araştırmaları Etik Kurulu onayıalındıktan sonra, ağırlığı 250-300 g arasında değişen 21 adet erkek Wistar rat her birinde7'şer olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. Sham grubuna yalnızca laparotomi, Sepsis grubunalaparotomi sonrası ÇLP, Sepsis+Levosimendan grubuna laparotomi sonrası ÇLP velevosimendan infüzyonu gerçekleştirildi. Sham ve Sepsis grubuna stabilizasyon sonrası 2 saatSF infüzyonu yapılırken, Sepsis+Levosimendan grubuna 12 ?g/kg yüklemeyi takiben 0.3?g/kg/dk levosimendan infüzyonu uygulandı. Bazal (stabilizasyonun 30.dk sı), 10., 20., 30.,60. 90 ve 120.dk ortalama arteryel kan basınçları kaydedildi Çalışmanın 12. saatinde tümdenekler anestezi altında sakrifiye edildikten sonra, sağ akciğer histopatolojik incelemeler,sol akciğer biyokimyasal işlemler (doku MPO-TBARS) için total olarak çıkarıldı. İstatikseldeğerlendirmede Kruskal-Wallis varyans analizi kullanıldı, p < 0,05 anlamlı kabul edildi.Bulgular: Grupların bazal OAB değerleri arasında fark yoktu. Sepsis grubunda shame oranla OAB'de 30. 60. 120. dk anlamlı düşüş, sepsis+levosimendan grubuna oranla isebazal ve 10.dk değerleri dışındaki tüm ölçüm zamanlarında belirgin azalma izlendi.Sepsis+levosimendan grubunda OAB, sham e göre 10., 20. ve 60. dk da daha düşük bulundu.TBARS, MPO aktivitesi ve alveoler makrofaj sayısı sepsis grubunda diğer gruplara göreanlamlı yüksek saptandı.Tartışma: Sepsis indüksiyonunun 30.dk sında uygulanmaya başlanan levosimendaninfüzyonu akciğerlerde lökosit kümülâsyonunu, lipid peroksidasyonunu ve histolojik hasarıazaltmıştır. Sepsisin erken döneminde levosimendan uygulamasının akciğer hasarınıniyileştirilmesine katkı sağladığı kanıtlanmakla birlikte, konunun klinik araştırmalarladesteklenmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim:.Sepsis-induced lung failure is associated with high mortality, despite advances intreatment methods. The aim of this experimental study is to investigate the effects oflevosimendan treatment, which is a new inotropic drug, on lung injury in intraabdominalsepsis model.Materials and Methods: After approval of the study by DEUTF experimental animalresearch ethics committee, Wistar rats weighing between 250 and 300 grams were used in thestudy. Twenty-one male Wistar Albino rats were randomly allocated into three groups. Shamgroup underwent only laparotomy. CLP was performed after laparotomy in the sepsis group.Levosimendan infusion was administered to the Sepsis+levosimendan group after laparotomyand CLP. Sham and sepsis groups were given fluid infusion during two hours afterstabilization. Continuous levosimendan treatment (0.3 ?g/kg/min) was began after an initialloading dose of 12 ?g/kg. MAP were measured at basal, 10, 20, 30, 60, 90, 120 min. Ratswere sacrificed at 12 h after the surgical procedure . The left lung was removed forbiochemical processes ( tissue MPO-TBARS). The right lung was used for histopathologicalexamination. Statistical analysis was performed using Kruskal-Wallis variance analysis. Weregarded p < 0,05 as statistically significant.Measurements and Main Results: No difference in basal MAP values between groups werefound. MAP significantly decreased in sepsis group at 30, 60, 120 min compared with shamgroup. MAP in Sepsis group, compared with the sepsis+levosimendan group, decreasedexcept for basal and tenth minute. MAP at 10, 20 and 60.minutes in sepsis+levosimendangroup were lower than the ones in sham group. TBARS and MPO activity and number ofalveolar macrophages in sepsis group was significantly higher than the ones in other groups.Conclusion: Levosimendan treatment reduced leukocyte accumulation, lipid peroxidation andhistological damage in the lung. We concluded that the use of levosimendan in the earlysepsis period attenuated the lung injury but this issue must be supported by clinical researchs.