Hemşirelerin uyku kalitesinin malpraktis eğilimlerine etkisi: bir kamu kurumu örneği
The effect of nurses' sleep quality on malpractice tendency: A public institution example
  1. Tez No: 857111
  2. Yazar: GÖKÇE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER BERNA DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Malpraktis, Tıbbi hata, Uyku Kalitesi, Hemşirelik, Malpractice, Medical Error, Sleep Quality, Nursing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalışma hemşirelerin uyku kaliteleri ile tıbbi hata (tıbbi malpraktis) eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma İstanbul'da bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan hemşireler ile sınırlandırılmıştır. Yöntem: Çalışmanın örneklemini bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan ve çalışmaya bilgilendirilmiş onam kapsamını kabul eden ve gönüllü olarak katılan 264 hemşire oluşturmuştur. Çalışmada Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi ile Hemşirelikte Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen bulgular SPSS 26 İstatistik Paket Programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmanın bulgularında genel olarak hemşirelerin Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi toplam puanı >5 olduğundan kötü uyku kalitesine sahip oldukları, Hemşirelikte Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği toplam puanının maksimum değere yakın olması nedeni ile tıbbi hataya eğilimlerinin düşük olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Çalışmaya katılan hemşirelerin Sosyo-demografik, Mesleki ve Bağımlılık Özellikleri ile Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi ile Hemşirelikte Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği arasında anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Eğitim seviyesi arttıkça uyku kalitesinde de gözle görünür bir artış görülmüştür. Aynı zamanda Acil Serviste çalışan hemşirelerin uyku kalitelerinin diğer birimlerde çalışan hemşirelere oranla daha düşük olduğu sonucu çıkmıştır. Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi ile Hemşirelikte Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği arasındaki korelasyonlarda ise öznel uyku kalitesi-düşmeler, uyku latensi-ilaç ve transfüzyon ile hastane enfeksiyonları, ilaç kullanımı-düşmeler ile iletişim ve uyku bozukluğu alt boyutu ile Hemşirelikte Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği'nin tüm alt boyutları ve toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç: Çalışma bulguları sonucunda uyku kalitesi düştükçe tıbbi hataya eğilimin artış gösterdiği görülmektedir. Bu nedenle hemşirelerin uyku kalitesini etkileyen faktörlerin il-ilçe kapsamında değerlendirilerek belirlenmesi ve buna yönelik araştırma ve girişimlerin yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to examine the relationship between nurses' sleep quality and malpractice tendencies. The study was limited to nurses working in a Training and Research Hospital in Istanbul. Method:The sample of the study consists of 264 nurses working at Training and Research Hospital, who accepted the scope of informed consent and participated in the study voluntarily. Pittsburg Sleep Quality Index and Medical Error Trend Scale in Nursing were used in the study. The findings obtained from n=264 participating nurses were analyzed with SPSS 26 Statistical Package Program. Result: In the findings of the study, it was revealed that nurses generally had very poor sleep quality as their Pittsburg Sleep Quality Index total score was >5, and their Medical Error Trend Scale in Nursing total score was close to the maximum value and their tendency to malpractice was low. It was determined that there were significant differences between the Socio-demographic, Occupational and Addiction Characteristics of the nurses participating in the study, and the Pittsburg Sleep Quality Index and Medical Error Trend Scale in Nursing. As the level of education increased, a visible increase in sleep quality was observed. At the same time, it was concluded that the sleep quality of nurses working in the Emergency Department was lower than that of nurses working in other units. In the correlations between the Pittsburg Sleep Quality Index and Medical Error Trend Scale in Nursing, subjective sleep quality-falls, sleep latency-medication and transfusion and nosocomial infections, drug use-falls and communication and sleep disorder sub-dimension, and all sub-dimensions of the Medical Error Trend Scale in Nursing and total It was determined that there was a statistically significant relationship between the scores. Conclusion: As a result of the study findings, it is seen that as Sleep Quality decreases, the Tendency towards Malpractice increases. For this reason, it can be recommended to determine the factors affecting nurses' sleep quality by evaluating them within the city-district context and to conduct research and initiatives accordingly.