Vezir Nîzâmülmülk'ün ailesinin Büyük Selçuklu Devleti'ndeki rolü
The role of the Vizier Nizam al-Mulk's family in the Great Seljuk Empire
- Tez No: 857219
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİM HALÛK KORTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Büyük Selçuklu Vezirleri, Nizâmülmülk, İzzülmülk, Müeyyidülmülk, Fahrülmülk, Ziyaülmülk, Şemsülmülk, Great Seljuk Viziers, Nızamal-Mulk, Izzal-Mulk, Mueyyidal-Mulk, Fakral-Mulk, Ziyaal-Mulk, Semsal-Mulk
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Büyük Selçuklu Devleti'nin en önemli devlet adamlarından biri olan vezir Nizâmülmülk'ün gerek vezareti döneminde gerekse ölümünden sonraki dönemde oğulları, torunları ve damatları devlet içerisinde önemli mevkilere getirilerek büyük bir güce sahip olmuşlardır. Nizâmülmülk aile üyeleri bu gücün tesiriyle mevcut konumlarını ve nüfuzlarını muhafaza etmek için vezirlik müessesini ve diğer müesseseleri kontrol altına alarak Büyük Selçuklu Devleti Tarihi'nin önemli siyasi olaylarında olumlu-olumsuz etkili roller üstlenmişlerdir. Büyük Selçuklu Devleti Tarihi'nde üstlendikleri önemli rollerin açığa çıkarılması bakımından Nizâmülmülk Aile üyelerine dair tarihi kaynaklardan edinilen bilgiler biyografik bir şekilde çalışmaya yansıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important statesmen of the Great Seljuk Empire, the vizier Nızamal-Mulk's sons, grandsons and sons-in-law were brought to important positions in the state and had a great power both during his viziership and in the period after his death. Under the influence of this power, the members of the Nızamal-Mulk family took effective positive and negative roles in the important political events of the History of the Great Seljuk State by taking control of the vizier institution in order to maintain their current position and influence. In terms of revealing the important roles the Nizamal-Mulk Family members took in the History of the Great Seljuk Empire, the records obtained from historical sources are reflected in the study in a biographical manner. In these records, the focus is especially on the duties of the Nizamal-Mulk Family members in the Great Seljuk State and their relations with the Seljuk sultans.