Şeffaf plak tedavisiyle gerçekleştirilen mandibular molar mezializasyonunun sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of mandibular molar mesialization with clear aligner treatment using finite element analysis
  1. Tez No: 857229
  2. Yazar: BURCU ECE KORU AKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN PAŞAOĞLU BOZKURT, PROF. DR. ZAFER BEYZA HANCIOĞLU KIRCELLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Clear aligner, Molar mesialization, Direct anchorage, Attachment, Finite element analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Birinci molar dişlerin çürük veya periodontal hastalık nedeniyle kaybı sık gözlenen bir durumdur. Çekim boşluğunun rehabilitasyonu için kullanılan tedavi seçeneklerinden biri de ikinci ve üçüncü molar dişlerin mezializasyonudur. Bu çalışmada, şeffaf plak tedavisi ile gerçekleştirilen mandibular ikinci molar dişin mezializasyonunda kullanılan farklı ataşman tiplerinin ve molar dişe uygulanan kuvvet kolu-mini vida mekaniğinin, kuvvetin uygulandığı ilk anda plak ve dişler üzerinde meydana getirdiği stres dağılımı ve yer değiştirme miktarlarının sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Şeffaf plak tedavisi ile gerçekleştirilen mandibular ikinci molar dişin mezializasyonu 7 farklı senaryo ile Algor Fempro (ALGOR, Inc. 150 Beta Drive Pittsburgh, PA 15238-2932 USA) programı kullanılarak simüle edilmiştir. Analiz sonucu elde edilen gerilme ve yer değiştirme dağılımları karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmiştir. Mandibular ikinci molar dişin periodontal ligamentinde görülen en yüksek minimum asal gerilme değeri 4. senaryoda (-1,828316) olup tüm senaryolarda meziobukkal kole bölgesinde yoğunlaşmıştır. Mandibular ikinci molar dişin periodontal ligamentinde görülen en yüksek maksimum asal gerilme değeri 2. senaryoda (1,259804) olup tüm senaryolarda distolingual kole bölgesinde yoğunlaşmıştır. Mandibular ikinci molar dişin periodontal ligamentinde görülen en yüksek Von Mises gerilme değeri 4. senaryoda (0,496261) olup tüm senaryolarda meziobukkal kole bölgesinde yoğunlaşmıştır. Bu değerler tüm senaryolarda, mandibular ikinci molar dişte görülen meziobukkal rotasyon, mezial devrilme ve ekstrüzyon hareketini destekleyecek şekildedir. Mandibular ikinci molar dişte meydana gelen meziobukkal rotasyon hareketi en az 6. senaryoda görülürken mezial yöndeki devrilme hareketi en az 7. senaryoda (-0,086493) görülmüştür. Ekstrüzyon hareketinin en az görüldüğü senaryo ise 7. senaryodur (0,009910). Şeffaf plakta meydana gelen deformasyonun en fazla olduğu senaryo, 7. senaryodur (10,803919). Paralel diş hareketine en yakın hareketin elde edildiği 5. ve 7. senaryolar, meziobukkal rotasyon kontrolü açısından en yetersiz olan senaryolardır. Tüm senaryolar arasında vertikal yön kontrolünde en başarılı olan senaryonun 7. senaryo olduğu görülmektedir. Mandibular ikinci molar dişin lingual yüzeyine yerleştirilen horizontal dikdörtgen ataşman, rotasyon hareketlerini kontrol etme yönüyle başarısız bulunurken paralel diş hareketinin desteklenmesi yönüyle başarılı bulunmuştur. Direkt ankraj senaryolarında kullanılan kuvvet kolu paralel diş hareketinin desteklemesi yönüyle başarılı bulunmuştur. Anahtar kelimler: Şeffaf plak, Molar mezializasyonu, Direkt ankraj, Ataşman, Sonlu elemanlar analizi
Özet (Çeviri)
Loss of first molars due to caries or periodontal disease is a common situation. One of the treatment options used for the rehabilitation of the extraction space is mesialization of the second and third molars. The aim of this study was to evaluate the stress distribution and displacement of the different types of attachments used in the mesialization of mandibular second molars with clear aligner treatment and the power arm-miniscrew mechanics applied to the molars by using finite element analysis. The mesialization of mandibular second molar tooth with clear aligner treatment was simulated with 7 different scenarios using Algor Fempro (ALGOR, Inc. 150 Beta Drive Pittsburgh, PA 15238-2932 USA). The stress and displacement distributions obtained from the analysis were evaluated comparatively. The highest minimum principal stress value seen in the periodontal ligament of the mandibular second molar was in scenario 4 (-1,828316) and was concentrated in the mesiobuccal cervix region in all scenarios. The highest maximum principal stress value seen in the periodontal ligament of the mandibular second molar was in scenario 2 (1,259804) and was concentrated in the distolingual cervix region in all scenarios. The highest Von Mises stress value seen in the periodontal ligament of the mandibular second molar was in scenario 4 (0.496261) and was concentrated in the mesiobuccal cervix region in all scenarios. These values support the mesiobuccal rotation, mesial tipping and extrusion movements seen in the mandibular second molar in all scenarios. The mesiobuccal rotation movement of the mandibular second molar was least common in scenario 6, while the mesial tipping movement was least common in scenario 7 (-0.086493). The scenario with the least extrusion movement is scenario 7 (0.009910). The scenario with the highest deformation of the clear aligner is scenario 7 (10,803919). Scenarios 5 and 7, in which the movement closest to parallel tooth movement was obtained, were the most inadequate scenarios in terms of mesiobuccal rotation control. Among all scenarios, the 7th scenario was the most successful in vertical direction control. The horizontal rectangular attachment placed on the lingual surface of the mandibular second molar was found to be unsuccessful in terms of controlling rotational movements, but successful in terms of supporting parallel tooth movement. The power arm used in the direct anchorage scenarios was found to be successful in terms of supporting parallel tooth movement.