Tokat Kervansaray köyü geçiş dönemleri âdetleri
Tokat Kervansaray village transition period number
- Tez No: 857249
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜNİRE BAYSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Doğum, Evlilik, Kervansaray, Ölüm, Sünnet, Tokat, Circumcision, Death, Kervansaray, Marriage, Tokat
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışmada Tokat ili Çamlıbel Beldesi Kervansaray köyü hayatın geçiş evreleri derlenmiştir. İnsanın hayatındaki en önemli geçiş evreleri doğum, evlilik ve ölümdür. Hayatın geçiş evrelerine ait uygulamalar, inanışlar sözlü ve yazılı olmayan kurallar köylüyle yapılan görüşmeler sonucunda derlenen bilgiler kayıt altına alınmıştır. Bu geçiş dönemlerinde insan, çeşitli inanışlar ve uygulamalarla karşılaşmaktadır. Bu uygulamalar bireyin hayatının yeni dönemine geçişini hem bildirmekte hem de onu bu döneme hazırlamaktadır. Sosyal hayatın içinde bulunan gelenek, görenek, örf, âdet, töre gibi normlar toplumun kültürünü oluşturmaktadır. Kültür, insanların geçmişiyle geleceğini birbirine bağlamakta ve bir millet bilinci oluşturmaktadır. Araştırmanın giriş bölümünde derleme bilgileri; araştırmanın konusu, önemi, amacı, kapsamı, metodu, malzemenin derlenmesi ve yazıya geçirilmesi hakkında bilgi verilmiştir. Araştırma alanı olarak seçilen, Tokat Çamlıbel Beldesi Kervansaray köyü tanıtılmıştır. Bununla beraber sosyal kültürel normlarla ilgili bilgiler içermektedir. Doğum, sünnet, evlilik, ölüm bölümleri kendi içerisinde alt başlıklar halinde sınıflandırılmıştır. Alan araştırmasına çıkmadan önce konuyla ilgili kaynak araştırması yapılmıştır. Alanda sorulacak sorular hazırlanmıştır. Derleme gözlem ve görüşme teknikleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the transition stages of life in the Kervansaray village of Çamlıbel Town in Tokat Province have been compiled. The most important transition stages in a person's life are birth, marriage and death. The practices, beliefs, verbal and unwritten rules of the transitional stages of life, and the information compiled as a result of interviews with the prominent people of the village were recorded. During these transition periods, people encounter various beliefs and practices. These practices both inform the individual about his transition to the new period of his life and prepare him for this period. Norms such as traditions, customs, customs, and traditions in social life constitute the culture of the society. Culture connects people's past and future and creates a national consciousness. Compilation information in the introduction section of the research; Information was given about the subject of the research, its importance, purpose, scope, method, compilation and transcription of the material. Tokat Çamlıbel Town Caravanserai Village, which was selected as the research area, was introduced. In addition, it contains information about social cultural norms. Birth, circumcision, marriage and death sections are classified under subheadings. Before embarking on the field research, a literature review was conducted on the subject. Questions to be asked in the field have been prepared. The compilation was carried out using observation and interview techniques.