Özel bir hastanenin kardiyoloji polikliniğine başvuran kişilerin tanı öncesi beslenme durumlarının kardiyovasküler risk faktörleri açısından incelenmesi
The examination of pre-diagnosis nutritional status of patients going to a private hospital's cardiology polyclinic in terms of cardiovascular risk factors
- Tez No: 857260
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABİHA ZEYNEP AYDENK KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Kardiyoloji, Nutrition and Dietetics, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler hastalıklar, Kardiyovasküler hastalık risk faktörleri, Beslenme, Diyet, Cardiovascular diseases, cardiovascular disease risk factors, nutrition, dietary approaches
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmanın amacı kardiyoloji polikliniğine başvuran kişilerin tanı öncesi beslenme durumlarının, kardiyovasküler hastalık risk faktörü yönünden değerlendirilmesi ve böylelikle hastalıkların oluşumunda beslenme alışkanlıklarının önemine yönelik farkındalık kazandırılması, beslenmenin hastalık yükünün azaltılmasındaki önemini ortaya koyarak literatüre bilimsel katkıda bulunmaktır. Bursa'da özel bir hastanenin Kardiyoloji Polikliniğine başvuran 18 yaşından büyük herhangi bir bilişsel ve işitsel problemi olmayan gönüllü 132 kişi örneklem grubunu oluşturdu. Tanımlayıcı ve ilişki kurucu retrospektif çalışmaya katılan kişilere kardiyovasküler risk faktörlerini belirlemek ve özellikle besinsel nedenselliğin sorgulanmasına yönelik anket formu uygulanarak değerlendirildi. Değişkenlerle ilgili analizler için; Mann-Whitney U testi, Student-t testi, Kruskal-Wallis H testi, ANOVA, Ki-kare testi, Yate's Ki-Kare Testi, Pearson Ki-Kare Testi ve Fischer Exact Testi kullanılarak SPSS Statistics 22.0 programı kullanıldı. Bulgulara bakıldığında, çalışmadaki katılımcıların çoğunluğu; 18-65 yaş grubunda (%65,9) yer almakta, ilköğretim mezunu (%35,6) olup, çoğunlukla da kadınlardan (%59,1) oluşmaktaydı. Diyetle karbonhidrat ve yağ alınımı erkeklerde kadınlara göre daha yüksek iken, protein alımının ise her iki cinsiyette referans aralıkta bulunduğu belirlendi. Diyet lifinin ise kadınlarda yeterli iken, erkeklerde yetersiz olduğu saptandı. Günlük su alımı katılımcıların hepsinde yetersizdi. Minerallerin her iki cinsiyette de sodyum, kalsiyum ve fosfor alımı yüksek iken, potasyum ve demir alımı yetersiz olduğu bulundu. Vitaminlerden A, K, B1 ve B3 vitamini alınımının her iki cinsiyette referans değerden yüksek iken; B2, B6, B12 ve C vitamini alımının yetersiz olduğu saptandı. Çalışmanın sonucuna göre; katılımcılarda besinsel kardiyovasküler risk faktörlerinin bulunması ve eğitim düzeyinin artması ile besin tercihlerinin düzelmesi ışığında, kişilerin kardiyovasküler risk faktörlerinin en başında gelenlerden biri olan beslenme yönünden bilinçlendirilmesinin önemli olduğu ve bu bilinçlendirmede koruyucu tıp içerisinde diyetisyenlere ileri eğitim olanaklarının verilerek topluma iyi bir beslenme yaklaşımının kazandırılması izlenecek doğru bir yol olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the pre-diagnostic nutritional status of patients going to the cardiology polyclinic in terms of cardiovascular disease risk factor and, thus, to enable awareness of the significance of dietary habits on the developing of the diseases and, to contribute scientifically to the literature by presenting the importance of the diet on decreasing the disease burden. 132 volunteers going to a private hospital's cardiology polyclinic, who are older than 18 years with no cognitive or auditory disability, constitute the sample group. The people participating the retrospective study of descriptive and associative nature are evaluated by questionaries as regards to the identification of the cardiovascular risk factors and specifically to the questioning of the nutritional causality. For the variable analyses, SPSS Statistics 22.0 Software is applied by using Mann-Whitney U test, Student-t test, Kruskal-Wallis H test, ANOVA, Chi-square test, Yate's chi-square Test, Pearson chi-square Test, and Fischer Exact Test. According to the findings, the majority of the participants are between 18 and 65 and are composed of elementary school graduates (35,6%), mostly women (59,1%). It is determined that the carbohydrate and fat intake is high in men and is in the reference range in women. Protein intake is in the reference range in both sexes. The dietary fiber is found to be sufficient with women, but insufficient with men. It is shown that daily water intake is insufficient in both sexes. As for the minerals, it is found out that while the intake of sodium, calcium and phosphorus is high in both sexes, the intake of potassium and iron is insufficient. While zinc is taken within the reference ranges in both sexes, magnesium intake is high in women and is on the edge in men. As for the vitamins, while the intake of vitamins A, K, B1 and B3 are higher than the reference range in both sexes, the intake of vitamins B2, B6, B12, and C is determined to be insufficient. The intake of folate and vitamin E is observed to be insufficient in men and high in women. According to the examinations, it attracts attention that men have more risks of nutritional cardiovascular disease than women. According to the literature, it is observed that the coexistence of the risk factors increases the cardiovascular disease risks, and the definition and control of the nutritional risk factors contributing to the disease is significant to prevent the cardiovascular disease. This study suggests the existence of nutritional cardiovascular risk factors of people going to cardiology polyclinic and reveal that as the educational levels of people progress, the dietary preferences of them improve. In light of this data, the significance of raising awareness in people, concerning the consumption of food leading to cardiovascular disease risks, is obvious. A significant task falls to the nutritionists in order to lessen a patient's burden by correcting his/her diet as the safest and a changeable factor; to raise awareness by detecting the dietary attitudes leading to cardiovascular disease; and, thus, to adopt a protective dietary approach.