İttihâd-ı islâm düşüncesi ve Livâü'l-İslâm Dergisi
İtti̇hâd-i islam thought and Livâü'l-İslam Journal
  1. Tez No: 857264
  2. Yazar: RAFET ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET HANEFİ PALABIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İttihâd-ı İslâm Düşüncesi, Livâü'l-İslâm Dergisi, İsmail Enver Paşa, İslam İhtilâl Cemiyetleri İttihâdı, Islamic Unity Thought, Livâü'l-Islam Journal, İsmail Enver Pasha, Islamic Revolution Society Union
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 306
Özet
“İttihâd-ı İslâm Düşüncesi ve Livâü'l-İslâm Dergisi”konulu tez çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmamamızın birinci bölümünde“İttihâd-ı İslâm Düşüncesinin”kavram kodlarına temas edilerek terkibi oluşturan kavramların anlam alanlarına açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Bu konuda ehliyetli ve İslam dünyasında itibar edilmiş ulema ve ümeranın görüşlerine yer verilmiştir. Daha sonra bahse konu düşüncenin kültür kodlarına temas edilmiştir. Kültür kodları izah edilirken öncelikle genel hatlarıyla kültürün kapsayıcı alanları dikkate alınmış ve beraberinde İttihâd-ı İslâm Düşüncesinin hangi kültür ortamında geliştiğine dikkat çekilmiştir. Birinci bölümde ele aldığımız diğer bir konu başlığı da, İttihâd-ı İslâm Düşüncesinin tarihi kodlarıdır. Burada ise bahse konu düşüncenin başlangıç tarihi, gelişim süreci, kırılma dönemleri ve çöküş dönemleri kronolojik bir düzene oturtularak ele alınmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde,“İslâm İhtilal Cemiyetleri İttihâdı'nın”yayın organı olan“Livâü'l-İslâm Dergisi”ele alınmıştır. Dergi yayımlanmadan önceki dönem anlatılarak hangi tarihi süreç çerçevesinde yayımlandığına işaret edilmiş ve İslam dünyasının o günkü durumuna vurgu yapılmıştır. Daha sonra dergi hakkında genel teknik bilgilere yer verilerek yazar kadrosu, yönetimi ve finans durumu izah edilmiştir. Üçüncü bölümde, Livâü'l-İslam Dergisinde yayımlanmış konular tetkik edilerek İttihâd-ı İslâm Düşüncesi aranmıştır. Derginin sayıları tetkik edilirken birinci (1921) ve ikinci yıl (1922) şeklinde ifade edilerek ele alınmıştır. Ayrıca söz konusu derginin periyodik yayın düzenine, bariz hatalara, orijinal nüshalarına, dergide Türkçe olarak yayımlanmış aynı konuların Farsça-Arapça tekrarlarına ve dergide yayımlanmış İsmail Enver Paşa'ya ait makalelerine ekler bölümünde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our thesis on“the Islamic Unity Thought and Livâü'l-İslâm Journal”consists of three main parts. In the first part of our study, we have tried to clarify the meaning areas of the concepts that make up the composition by referring to the“Concept Codes”of the“the Islamic Unity”thought. The opinions of the ulama and umera, who are competent and respected on this subject in the Islamic World, are included. Then, the“Cultural Codes”of the thought in question were mentioned. While explaining the cultural codes, first of all, the inclusive areas of culture were taken into account, and it was pointed out in which cultural environment the idea of Islamic Unity developed. Another topic that we discussed in the first chapter is“Historical Codes of the Islamic Unity Thought”. In this chapter, the origin date, development process, turning points and collapse periods of the thought in question are discussed in a chronological order. In the second part of our study,“Livâü'l-Islam Journal”, which is the publication organ of the“Islamic Revolution Society Union”, is discussed. The period before the journal was published was explained. It was pointed out in which historical period the journal was published, and the current situation of the Islamic world at that time was emphasized. Then, by giving general technical information about the journal, the writer staff, management and financial situation have been explained. In the third chapter, the issues published in the Livâü'l-Islam Journal were examined and the idea of the Islamic Union was investigated. While examining the issues of the journal, they were considered as the first (1921) and the second year (1922). In addition, the periodic publication order of the journal in question, obvious errors, original copies, Persian-Arabic repetitions of the same topics published in the journal in Turkish and articles by İsmail Enver Pasha published in the journal are included in the appendices section.