Milli edebiyat dönemi'nde eğitim konusuna Ziya Gökalp, Yahya Kemal ve Ömer Seyfettin merkezinden bir bakış
An overview of education in the national literature period from the perspective of Ziya Gökalp, Yahya Kemal, and Ömer Seyfettin
- Tez No: 857313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN YİRCİ, DOÇ. DR. SADİ GEDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Milli Edebiyat, Eğitim, Ziya Gökalp, Yahya Kemal, Ömer Seyfettin, National Literature, Education, Ziya Gökalp, Yahya Kemal, Ömer Seyfettin
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı, Milli Edebiyat Dönemi kapsamında yer alan aydınların eğitim meseleleri ile ilgili görüşlerinin incelenmesidir. Çalışma, yöntem bakımından nitel bir çalışma olup, alan yazın ile ilgili kaynakların incelenmesi nedeniyle doküman analizi yöntemi ile hazırlanmıştır. Çalışmada, Türk toplumunun gelişim merhaleleri eğitim nazariyesinden incelenmiş, kültür, yaşayış ve inanışlarına dair bilgiler verilmiş, Türk eğitim sisteminin geçirdiği değişikliklere tarihi sıralama gözetilerek değinilmiş ve kendi çağlarında toplumu eğitmek noktasında iz bırakmış eser ve şahsiyetler konu edinilmiştir. Milli Edebiyat Dönemi sahasında yer alan aydınlar; bilhassa Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin, Yahya Kemal merkezinde kalınması gözetilerek genel fikirleri ve eğitime dair fikirleri bakımından incelenmiştir. Çalışmada, üzerinde yoğunlaşılmasına karar verilen; Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin, Yahya Kemal'in alan yazından ulaşılabilen eserleri ve kendilerine dair yapılmış olan çalışmalar incelenmiş; hayatları, yaşadıkları tarihi dönemin özellikleri, genel olarak fikirleri, eğitime dair olan hususi fikirleri hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmada, Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin ve Yahya Kemal'in eğitimin milli değerler esaslarına göre oluşturulması, var olan eğitim yapılarının fiziki şartlar, müfredat, öğretmen, ders kitapları gibi cihetlerden çağın gerisinde kaldığı, Batı'nın bilimsel gelişmelerinin takip edilmesi gerektiği, başta dil mefhumu olmak üzere topluma dair pek çok alana sirayet eden kültürel yozlaşmanın tedavi edilmesi; hülasa, yenileşmenin gerekli olduğu yönünde hemfikir olduğu, aralarındaki farkın; yenileşmenin uygulamada ne şekilde olması gerektiği konusunda olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the perspectives of intellectuals during the National Literature Period regarding educational matters. The study follows a qualitative methodology and was conducted using the document analysis method to examine relevant literature and sources. The study examines the developmental stages of Turkish society from an educational perspective, providing information on culture, life, and beliefs. It discusses the changes in the Turkish education system in historical order and explores the works and personalities that have influenced society's education throughout history. The intellectuals of the National Literature Period have been analysed based on their overall ideas and their views on education, with a particular focus on Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin, and Yahya Kemal. The study examined the works of Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin, and Yahya Kemal, with a focus on their lives, the characteristics of the historical period they lived in, their general ideas, and their specific ideas about education. The study concludes that Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin, and Yahya Kemal advocate for education based on national values. They also believe that current educational structures are outdated in terms of physical conditions, curriculum, teachers, and textbooks. They suggest following the scientific developments of the West and addressing cultural degeneration, particularly in language. In summary, they argue that innovation is necessary. The disparity between the concepts of these literary figures lies in their approach to implementing innovation in practice.