Başmakçı ilçe merkezi'nin coğrafi etüdü
Geographical survey of Başmakçı district center
- Tez No: 857334
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Afyonkarahisar, Başmakçı, Acıgöl, Söğüt Dağları, Değirmendere Kanyonu, Afyonkarahisar, Başmakçı, Acıgöl, Söğüt Mountains, Değirmendere Canyon
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Araştırmamıza konu olan Başmakçı ilçe merkezi, Afyonkarahisar ilinin güneydoğusunda yer almaktadır. Coğrafi olarak Akdeniz Bölgesi'nin Antalya Bölümü ile Ege Bölgesi'nin İç Batı Anadolu Bölümü sınırında yer alırken, idari olarak ise Afyonkarahisar iline bağlıdır. İlçe merkezini oluşturan kasaba/şehir yerleşmesi 8 mahalleden oluşmaktadır. İlçe sınırları içersinde ise 14 köy yerleşmesi bulunmaktadır. En eski yerleşmeler Hititler'e kadar inmektedir. İlçenin yüzölçümü 369 km² olup, 2022 yılı verilerine göre ilçe toplam nüfusu 9353 olup, bununda 4906 kişisi ilçe merkezinde yaşamaktadır. Yerleşme dokusu itibariyle şehir yerleşmesi ile kırsal yerleşme arasında bir niteliğe sahip olan kasaba yerleşmesi görünümündedir. İlçede ekonomik açıdan tarım ve hayvancılık ön plandadır. Özellikle de yumurta tavukçuluğu açısından büyük yatırımların yapıldığı ilçe, bu bağlamda ülke çapında yumurta fiyatlarının belirlendiği adres olarak kendinden söz ettirmektedir. Son yıllarda yapılan yatırım ve girişimlerle sanayi ve hizmet sektörleri de ön plana çıkmaya başlamıştır. Buna rağmen giderek artan miktarda göç veren yörelerden biri durumundadır. Bu çalışmada ilçe merkezinin fiziki, beşeri ve ekonomik özellikleri detaylı bir şekilde ortaya konularak, ilçenin potansiyeline dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Ayrıca mevcut sorunlarına çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Başmakçı district center, which is the subject of our research, is located in the entire province of Afyonkarahisar. While it is geographically located on the border of the Antalya Section of the Mediterranean Region and the Inner Western Anatolia Section of the Aegean Region, it is administratively connected to the Afyonkarahisar line. The town/city settlement that forms the district center consists of 8 neighborhoods. There are 14 village settlements within the scope of the district. The oldest settlements continue until the Hittites. The surface area of the district is 369 km², and according to the 2022 calendar, the total lifespan of the district is 9353, of which 4906 people live in the district. The settlement pattern ultimately looks like a town settlement, which has a quality between a city settlement and a separation. Economically, agriculture and animal husbandry are at the forefront in the district. The district, where large investments have been made, especially in terms of egg poultry farming, holds a promise as the address where egg prices are determined in this country. With the investments and initiatives made in recent years, the industrial and service sectors have also begun to come to the fore. Despite this, it is one of the regions receiving an increasing amount of immigration. The physics, human and economic characteristics of this dimensional district center are revealed in detail and attention continues to be drawn to the potential of the district. Additionally, solutions to existing problems are presented.