Poli (etilen tereftalat) kumaşlara azobisizobütironitril başlatıcı kullanarak 2-vinil piridin aşılanması
Grafting of 2-vinly pyridine on poly (ethylene terephthalate) fabric using azobisisobutyronitrile as an initiator
  1. Tez No: 85736
  2. Yazar: BERRİN ACIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA ŞANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aşı kopolimerizasyon, Poli(etilen tereftalat) kumaş, vinil monomerleri, azobisizobütironitril
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
POLİ(ETİLEN TEREFTALAT) KUMAŞLARA AZOBİSİZOBÜTİRONİTRİL BAŞLATICI KULLANARAK 2-VİNİL PİRİDİN AŞILANMASI (Yüksek Lisans Tezi) Berrin ACIR GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Eylül 1999 ÖZET Bu çalışmada 2-Vinil piridin (2-VP) monomeri, azobisizobütironitril (AIBN) başlatıcı kullanılarak poli(etilen tereftalat) (PET), kumaşlara aşılandı. Kumaşlar polimerizasyon ortamına alınmadan Önce farklı çözücüler içerisinde şişirildi. Şişirme işleminde üç organik çözücü, dimetil sülfoksit (DMSO), dimetil formamid, 1,2- dikloretan (DCE) kullanıldı. DMSO en uygun şişirici olarak bulundu. Şişirme süresi 1 saat, sıcaklık 100°C tespit edildi. Aşılama veriminin süre, sıcaklık, başlatıcı ve monomer derişimiyle değişimi incelendi. Optimum aşılama süresi ve sıcaklık sırasıyla 1 saat ve 100°C bulundu. Aşılama veriminin monomer derişimi arttırıldığında önce arttığı daha sonra değişmediği gözlendi. Başlatıcı derişimi 4.2 x 10“3 M'dan 3 x 10”2 M'a arttırıldığında önce aşı veriminin arttığı, daha yüksek başlaücı derişimlerinde ise azaldığı gözlendi. Aşılama hızının (Rg) sırasıyla monomer derişimine 0.7 ve başlatıcı derişimine ise 0.90'uncu dereceden bağlı olduğubulundu. Aşılama için toplam aktivasyon enerjisi 7.95 kcal/mol olarak hesaplandı. Aşılanmış kumaşların intrinsik viskozite değerleri, nem tutuculukları, boyanabilirlikleri ile haslık değerleri belirlendi. Bilim Kodu:
Özet (Çeviri)
Ill GRAFTING OF 2-VINYL PYRIDINE ON POLY(ETHYLENE TEREPHTHALATE) FABRIC USING AZOBISISOBUTYRONTTRILE AS AN INITIATOR (M.Sc. Thesis) Berrin ACIR GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY September, 1999 ' ABSTRACT In this study 2-vinyl pyridine was grafted onto poly(ethylene tere phthalate) (PET) fabric using azobisisobutyronitrile (AIBN) initiator. Fabric were preswelled in different solvents before the polymerization. Dimethyl sulfoxide (DMSO), dimethyl formamide, 1,2-dichloroethane were used as swelling agents. DMSO was found to be the most suitable swelling agent. The optimum swelling time and temperature were found to be as i 1 hour and 100 ° C respectively. Variations of graft yield with time, temperature, initiator and monomer concentrations were investigated. The optimum polymerization time and the temperature were found to be 1 hour and 100 ° C respectively. Graft yield was observed to increase with increasing monomer concentration, then stayed constant (2.5 M ). It was observed that increasing initiator concentration from 4.2xl0“3 M to 3.0xl0”2 M first enhanced the percent grafting, then decreased. The rate of grafting was found to be proportional to the 0.7 and 0.9 powers of monomer and initiator concentrations recpectively. The overall activation energy for grafting was calculated as 7.95 kcal/mol.İV concentrations recpectively. The overall activation energy for grafting was calculated as 7.95 kcal/mol. Intrinsic viscosity, moisture gain,dyeability and colour resistance of grafted PET fabric were also determined.