Türkçe öğretmeni adaylarının serbest zamanlarında okuma yapma durumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of Turkish teacher candidates' reading in their free time in terms of various variables
  1. Tez No: 857383
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN ORDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM KÜRŞAD YANGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Boş Zaman, Okuma, Ölçek Uyarlama, Türkçe Öğretmenliği, Leisure Time, Reading, Scale Adaptation, Turkish Language Teaching
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, Türkçe öğretmeni adaylarının serbest zamanlarında okuma yapma durumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Betimsel tarama modelinin kullanıldığı araştırmanın örneklemini 2020-2021 eğitim- öğretim yılında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalında öğrenim gören 1, 2, 3 ve 4. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”Martin Chang ve diğerleri (2021) tarafından geliştirilen“Serbest Zamanlarda Yapılan Okumaların Yordayıcıları Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi sürecinde tanımlayıcı istatistikler, Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk normallik testleri, ilişkisiz örneklemler için t-testi, Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır. Analizler sonucunda, Türkçe öğretmen adaylarının boş zaman okumalarını etkileyen faktörlerin“katılıyorum”düzeyine yakın olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre Türkçe öğretmeni adaylarının boş zaman okumalarını etkileyen faktörler; cinsiyet, baba eğitim seviyesi, aylık okunan ortalama kitap sayısı, akademik ortalama baba çalışma durumu ve aylık gelir durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the status of Turkish teacher candidates' reading in their free time in terms of various variables. The sample of the study, in which descriptive survey model was used, consisted of 1st, 2nd, 3rd and 4th year students studying at Kütahya Dumlupınar University Faculty of Education, Department of Turkish Education in the 2020-2021 academic year.The data of the study were collected using the“Personal Information Form”prepared by the researcher and the“Predictors of Leisure Time Reading Scale”developed by Martin Chang et al. Descriptive statistics, Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk normality tests, t-test for unrelated samples, Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis H test were used in the data analysis process. As a result of the analyses, it was determined that the factors affecting the leisure reading habits of Turkish language teacher candidates were close to the“agree”level. According to the findings, factors influencing the leisure reading habits of Turkish language teacher candidates vary significantly based on variables such as gender, father's education level, average monthly number of books read, academic performance, father's employment status, and monthly income.