Kahramanın mitolojik yolculuğu bağlamında iki roman: Aylak Adam ve Fındık Sekiz adlı romanın karşılaştırmalı değerlendirilmesi
Two novels in the context of the mythological journey of the hero: Comparative evaluation of the novel called Way Man and Hazelnut Eight
- Tez No: 857407
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜRÜN ŞEN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fındık Sekiz, Aylak Adam, Arketip, Kahramanın Sonsuz Yolculuğu, Erginleşme, Tanrılaşma, Eşzamanlılık, Çoğulculuk, Fındık Sekiz, Aylak Adam, Archetype, Hero's Journey, Initiation, Apotheosis, Simultaneity, Pluralism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
İnsanlık tarihi, özgürleşme ve dönüşüm arayışlarıyla belirlenen bir seyirde ilerlerken, antik evrensel kültürlerden gelen mitler, masallar ve anlatılar, kahramanın içsel mücadelesini ve özgürleşme yolundaki çabasını yansıtır. Bu tez çalışması, kadim anlatılardan türeyen arketiplerin modernist ve postmodernist dönemdeki izdüşümlerini Aylak Adam ve Fındık Sekiz eserleri üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Seçilen eserler, modernist ve postmodernist dönemlerin temsilcileri olarak belirlenmiş, bireyin olumlu dönüşüm ve olgunlaşma potansiyelini araştırmak üzere analiz edilmiştir. Bu çalışmanın ilk bölümünde, arketip kavramı, arketipçi eleştiri ve Sigmund Freud ile Carl Gustav Jung'un psikolojik kuramları ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, Aylak Adam ve Fındık Sekiz eserleri, Joseph Campbell'ın“Kahramanın Sonsuz Yolculuğu”çerçevesinde incelenmiştir. Aylak Adam'ın monomitin 17 aşaması çerçevesinde incelenerek ana karakterin dönüşüm aşamalarını tamamlamadığı belirlenirken, Fındık Sekiz'in postmodern özellikler taşıdığı ve klasik mitolojik dönüşüm aşamalarıyla paralellik gösterdiği belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, Aylak Adam'ın modernist yapısının kahramanın dönüşüm aşamalarını tamamlamadığını göstermiştir. Fındık Sekiz ise postmodernizmin özelliklerini barındırarak klasik mitolojik ayrılma ve olgunlaşma aşamalarını içsel yolculuğunda başarıyla tamamlamıştır. Bu bulgular, seçilen eserlerin bireyin içsel evrimi ve dönüşümü üzerindeki etkilerini derinlemesine inceleme fırsatı sunmuştur. Tez, bireyin içsel yolculuğunu modernist ve postmodernist eserler üzerinden ele alarak, evrensel temalar olan sevgi ve aşkın dönüşümdeki rolünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study centers on the motifs within ancient epics, myths, and tales that highlight the hero's quest for liberation throughout human history. It examines how archetypes from the modernist and postmodernist periods are reflected in works such as Aylak Adam and Fındık Sekiz. These selected pieces, representing Modernist Idleness and Postmodernist The Hazelnut Eight, form the basis for a comparative exploration of individual transformation. The theme of love and its pursuit will be scrutinized for its role and portrayal within these narratives. Commencing with an overview of archetypes, the study delves into Sigmund Freud's structural theory of personality and subsequently explores Carl Gustav Jung's“Analytical Psychology.”Further analysis occurs within the framework of Joseph Campbell's“Hero's Journey,”focusing primarily on the monomyth's 17 stages in Yusuf Atılgan's novel The Idle Man, drawing from Assoc. Prof. Dr. Mümtaza Sarıçelik's work,“The Mythological Journey of the Modern Hero.”Findings indicate the central character in Aylak Adam incompletely traverses the monomyth's 17 stages of separation, maturation, and return. Conversely, the analysis of Metin Kaçan's Fındık Sekiz reveals postmodernist traits, particularly simultaneity and pluralism, aligning with Joseph Campbell's“Apotheosis”stage under the category of“Initiation.”Consequently, it's evident that the primary character in the novel successfully undergoes stages reminiscent of mythical narratives, including separation, maturation, and return.