Dijitalleşme sürecinde işletmelerde değişen yeni normların rekabet üstünlüğüne etkisi
The effect of changing new norms on competitive advantage in businesses in the digitalization process
  1. Tez No: 857431
  2. Yazar: ALİ HABIBOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAN ÖZGÜVEN TAYFUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Rekabet Stratejileri, Rekabette Üstünlük, Digitalization, Competitive Strategies, Competitive Advantage
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Teknoloji ve dönüşüm, günümüzde iş dünyası ve toplumun geneli önemli kavramlardır. Teknoloji, gelişmiş ve becerilerin pratik kullanımı yoluyla kullanıcıların çevrelerini değiştirmelerine ve geliştirmeye olanak sağlayan araçlar ve amaçlardır. Dönüşüm ise değişim ve gelişim anlamında gelir. Bir şeylerin varolan durumundan daha istenen bir duruma geçişi ifade eder. Dijitalleşme 21. yüzyılın ve günümüz işletmelerinin en güncel odak noktasıdır. Çünkü dijitalleşmek rekabet edebilmek için artık bir zorunluluk olarak görülmektedir. Bu nedenle rekabette üstünlük sağlamada gerekli olan dijitalleşme ve dijital dönüşüm süreçleri yeni normlarla birlikte rekabetin önemli bir bileşeni haline gelmiştir. Bu amaçla yenilikçi rekabet yaklaşımı bağlamında dijital dönüşüm ölçeği kullanılarak yapılan araştırma ve elde edilen bulgular ışığında bu iki değişkenin birbiriyle pozitif yönlü ve yüksek bir ilişki içinde olduğunu ifade etmek gerekir. Bu bağlamda işletmelerin yeni normlarında yeni odak noktası artık dijitalleşmedir. Dijitalleşmenin süreci, boyutları ve işletmelerin neden dijitalleşemedikleri konusu bu çalışmada ele alınmıştır. Ayrıca rekabet üstünlüğünün ölçütleri arasında farklılaşma ve odaklanma stratejilerinin alt başlıklarında dijitalleşme kavramı yer almaya başlamıştır. Bu nedenle çalışmanın konusu rekabet ve dijitalleşme ekseninde ele alınmış ve bulgular analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Technology and transformation are important concepts in today's business world and society in general. Technology is the means, ends and purposes that enable users to change and improve their environment through advanced and practical use of skills. Transformation means change and development. It refers to the transition from an existing state of things to a more desirable state. Digitization is the most current focus of the 21st century and today's businesses. Because digitalization is now seen as a necessity in order to compete. For this reason, digitalization and digital transformation processes, which are necessary to gain competitive advantage, have become an important component of competition with the new norms. For this purpose, it should be stated that these two variables are positively and highly correlated with each other in the light of the research and findings using the digital transformation scale in the context of innovative competition approach. In this context, the new focus in the new norms of businesses is now digitalization. The process and dimensions of digitalization and why businesses cannot go digital are discussed in this study. In addition, the concept of digitalization has begun to take place in the sub-headings of differentiation and focusing strategies among the criteria of competitive advantage. For this reason, the subject of the study was discussed in the axis of competition and digitalization and the findings were analyzed.