Exploring the cultural identity of Diyarbakır traditional houses through architectural proportions and spatial relationships
Diyarbakır geleneksel evlerinin kültürel kimliğini mimari oranlar ve mekansal ilişkiler yoluyla keşfetmek
  1. Tez No: 857481
  2. Yazar: OLA HAYO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUKİYE ÇETİN KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Kimlik, Mimari Kimlik, Mimari Oranlar, Mekânsal İlişkiler, Cultural Identity, Architectural Identity, Architectural Proportions, Spatial Relationships
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet ve Savaş Sonrası İmar ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Diyarbakır'ın geleneksel evleri, yerel araziye uyum sağlayan ekolojik tasarım prensipleriyle karakterizedir ve önemli kültürel, tarihsel ve mimari öneme sahiptir. Literatür, bu evlerin Türk geleneksel evleriyle mimari oranlar ve mekansal ilişkilerde benzerlik simgelediğini öne sürmektedir. Ancak, Diyarbakır'da, Suriye veya Irak'taki gibi geleneksel evler genellikle kapsamlı belgelere sahip değildir. Bu nedenle, rekonstrüksiyon çabaları sırasında, mimari oranların belirlenmesinin yanı sıra, farklı bileşenler arasındaki mekansal ilişkilerin net bir şekilde anlaşılması gereklidir. Tarihi merkezlerdeki evlerin tam olarak yeniden oluşturulması her zaman mümkün olmayabilir, ancak doğru mekansal ilişkilerin ve oranların sağlanması, rekonstrüksiyon sürecini etkili bir şekilde yönlendirebilir. Bu çalışma, Diyarbakır'ın geleneksel evlerinin kültürel ve mimari kimlikleri arasındaki ilişkiyi iki yönlü bir araştırma olan oransal analiz ve mekansal analiz yoluyla keşfetmeyi amaçlamaktadır. Oransal analiz, Diyarbakır'ın kültürel kimliğini yansıtan kapsamlı bir tasarım dili açığa çıkarırken, mekansal analiz merkezi avlu ve iwan'ı, derin sosyal değerleri ve çeşitli aile ihtiyaçlarına uyumluluğu simgeleyen ortak unsurlar olarak tanımlar. Sonuç olarak, çalışma kültürel ve mimari kimlik arasındaki derin bağı vurgulayarak, geleneksel evlerin korunması ve yeniden inşası için içgörüler sunar. Ayrıca, geleneksel mimari oranların ve mekansal ilişkilerin çağdaş mimariye entegre edilmesine katkıda bulunabilir. Bu akademik kaynak, Diyarbakır'ın kültürel mirasının anlaşılmasını artırır ve bu yaklaşımın Diyarbakır veya diğer bölgelerdeki diğer geleneksel yapıları incelemek için bir referans olarak hizmet eder. Farklı bölgelerdeki yapı yöntemlerinden kaynaklanan potansiyel sonuç farklılıklarına rağmen, mimari ve kültürel kimlik arasındaki ilişki sabit bir faktör olarak kalır.
Özet (Çeviri)
Diyarbakir traditional houses are characterized by ecological design principles that adapt to the local terrain, holding significant cultural, historical, and architectural importance. The literature suggests that these houses symbolize similarity in architectural proportions and spatial relationships with other Turkish traditional houses. However, in Diyarbakir, traditional houses, like those in Syria or Iraq, often lack comprehensive documentation. Therefore, during reconstruction efforts, it becomes necessary to have a clear understanding of the spatial relationships between different components, in addition to determining the architectural proportions. While it may not always be possible to replicate historic homes exactly as they were in historic centers, ensuring the correct spatial relationships and proportions can effectively guide the reconstruction process. This study focuses on exploring the relationship between the cultural and architectural identity of Diyarbakir traditional houses through a two-pronged investigation: proportional analysis and spatial analysis. Proportional analysis unveils a comprehensive design language reflecting the cultural identity of Diyarbakir. Spatial analysis identifies the central courtyard and iwan as shared elements embodying deep social values and adaptability to diverse family needs. In conclusion, the study underscores the profound link between cultural and architectural identity, offering insights for preserving and reconstructing traditional houses. It may also contribute to integrating traditional architectural proportions and spatial relationships into contemporary architecture. This scholarly resource enhances understanding of Diyarbakir's cultural heritage and serves as a reference for extending this approach to studying other traditional buildings in Diyarbakir or other regions. Despite potential variations in results due to construction methods in different regions, the relationship between architecture and cultural identity remains a constant factor.