Çocukları İmam Hatip Ortaokullarından mezun olan velilerin bu eğitim kurumlarını tercih nedenleri
Opinions of parents whose children graduated from Islamic Divinity Secondary-schools about these institutions
- Tez No: 857549
- Danışmanlar: PROF. DR. EYUP ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Eğitim, İmam Hatip Ortaokulları, Beklenti, Veli, Veli Görüşü, Religious Education, Education, İslamic Divinity Secondary-schools, Expectations, Parents, Parents' Opinions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
2012 yılından itibaren 4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte imam hatip ortaokulları yeniden hayatımıza girmiştir. Bu araştırma, çocukları imam hatip ortaokullarından mezun olan velilerin bu eğitim kurumlarını tercih nedenlerini konu almaktadır. Araştırmanın amacı, imam hatip ortaokulu tercihinde etkili olan kişileri belirlemek, tercih nedenleri ortaya koymak ve bu eğitim kurumlarına yüklenen misyonu belirlemektir. Araştırmanın önemi, literatür taraması sonucu, çocukları mezun olan velilerin İHO'lara ilişkin görüşlerini konu edinen bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu araştırma, literatürdeki söz konusu boşluğu doldurmaya katkı sağlaması bakımından önemlidir. Çalışma grubunun çocukları İHO'lardan mezun olan velilerden oluşması, araştırmanın diğer araştırmalardan farklı yönüdür. Çalışma, nitel araştırma yaklaşımlarından biri olan fenomenolojik desen ile alınmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu ise çocukları Kars merkez, Kağızman ve Sarıkamış imam hatip ortaokullarından mezun olan 27 veli oluşturmaktadır. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış ve görüşmeler içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmanın sonucunda, katılımcılar imam hatip ortaokulları hakkında genellikle olumlu görüş bildirmiş fakat okulun dinî ve ahlaki eğitim yönünden ve Liselere Geçiş Sistemine yönelik çalışmalar açısından geliştirilmesi gereken yönlerinin olduğunu ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
From 2012, İslamic Divinity High-schools have re-entered our lives with the 4+4+4 education system. This research is about the opinions of parents whose children graduated from İslamic Divinity Secondary-schools, about these schools. The aim of the research is to determine the opinions and expectations of parents about this educational institution, based on the experiences of their children graduating from İslamic Divinity Secondary-schools. Importance of the research: As a result of the literature review, no study was found that focused on the opinions of parents whose children graduated about IDSS. This research is important in that it contributes to filling this gap in the literature. The fact that the study group consists of parents whose children graduated from IDSS makes this research different from other studies. The study was handled with the phenomenological approach, which is one of the qualitative research approaches. The study group of the research consists of 27 parents whose children graduated from Imam Hatip Secondary Schools located in center of Kars, Kağızman and Sarıkamış districts. A semi-structured interview form was used in the research and the interviews were subjected to content analysis. As a result of the research, the participants generally expressed positive opinions about İslamic Divinity Secondary-schools, but they stated that the school had aspects that needed to be improved in terms of religious and moral education and studies on the Transition System to High Schools.