Palandöken Kış Turizm Merkezinde turistlerin çevre dostu konaklama tesisi tercihlerine yönelik tutumlarının incelenmesi
Investigation of the attitudes of tourists towards environmentally friendly accommodation facility preferences in Palandöken Winter Tourism Center
- Tez No: 857632
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLAR KIVANÇ KAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Kış turizmi, Çevreye duyarlı konaklama tesisi, Turist tercihi, Palandöken Kış Turizm Merkezi, Winter tourism, Environmentally friendly accommodation facility, Tourism preference, Palandöken Winter Tourism Center
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Sürdürülebilir turizm kapsamında kış turizm merkezlerinde çevreye duyarlı konaklama tesislerinin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu bağlamda kış turizm merkezlerinin çekicilik bakımından araştırılıp potansiyellerinin belirlenmesi, bu alanlarda bulunan konaklama tesislerinin çevresel duyarlılıklarının ve turistlerin çevre dostu konaklama tesisi tercihlerinin veya tutumlarının incelenmesi sürdürülebilir turizm açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı Erzurum ilinde bulunan Palandöken Kış Turizm Merkezindeki çevreye duyarlı konaklama tesislerinin mevcut durumları ile yerli ve yabancı turistlerin bu konaklama tesislerini tercih etme durumları ve tutumlarının araştırılmasıdır. Çalışmada nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma desen yöntemi kullanılmış olup, Palandöken Kış Turizm Merkezinde konaklayan toplamda 392 yerli ve yabancı turistin konaklama yeri tercihinde etkili olan faktörlerin veya motivasyonların belirlenmesi için anket yapılmıştır. Anketlerin sonucunda elde edilen veriler SPSS-25 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sürecinde ölçeğin her bir alt boyutuna yönelik İç Tutarlılık Katsayısı Cronbach Alpha Katsayısı ve Madde-Toplam Korelasyon Analizi Kaiser Meyer Olkin (KMO), ölçeğin geçerliliği için yapılan Temel Bileşenler Analizi (Faktör Analizi), Mann Whitney-U ve Kruskall Wallis-H testleri yapılmıştır. Elde edilen analiz sonuçlarına göre turistlerin konaklama yeri tercihlerinde tesislerin çevreye duyarlılıkları ve uygulamalarının turist tercihleri üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of sustainable tourism, the number of environmentally sensitive accommodation facilities in winter tourism centers is increasing every day. In this context, investigating the attractiveness of winter tourism centers and determining their potential, examining the environmental sensitivity of accommodation facilities located in these areas and the preferences or attitudes of tourists for environmentally friendly accommodation facilities are of great importance for sustainable tourism. The aim of this study is to investigate the current conditions of environmentally sensitive accommodation facilities in the Palandoken Winter Tourism Center located in Erzurum province, as well as the situations and attitudes of domestic and foreign tourists choosing these accommodation facilities. The mixed pattern method, which uses a combination of qualitative and quantitative research methods, was used in the study, and a survey was conducted to determine the factors or motivations that are effective in choosing a place of accommodation for a total of 392 domestic and foreign tourists staying at the Palandöken Winter Tourism Center. The data obtained as a result of the surveys were analyzed using the SPSS-25 package program. In the analysis process, Internal Consistency Coefficient, Cronbach Alpha Coefficient and Item-Total Correlation Analysis, Kaiser Meyer Olkin (KMO), Mann Whitney-U and Kruskall Wallis-H tests were performed for each sub-dimension of the scale, Basic Components Analysis (Factor Analysis) for the validity of the scale. According to the results of the analysis obtained, it has been determined that the environmental sensitivity and practices of the facilities are effective on the tourist preferences in the accommodation preferences of tourists.