Film yapımcıları açısında Filistin sinemasının sorunları
Problems of Palestine cinema from the perspective of filmmakers
- Tez No: 857657
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELDA KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Filistin – Sinema – İşgal – Filistin'den Yönetmenler, Palestıne – Cınema – Occupatıon – Dırectors From Palestıne
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Film Yapımcıların Açısından Filistin Sinemasının Sorunları" başlıklı bu tezde, Filistin sinemasının karşılaştığı zorluklar ve bu sorunlara nasıl çözüm bulunabileceği üzerine odaklanılmıştır. Tezin ilk bölümünde, sinema kavramı tanımlanmış ve tarihçesi ele alınmıştır. Sinemanın, sanatsal bir ifade aracı olarak önemi vurgulanmış, film sansürünün başlangıcı, önemli sinemacılar ve filmin estetiğini etkileyen faktörler incelenmiştir. İkinci bölümde, siyasi etkenlerin etkisi altında gelişen Filistin sinemasının dört dönemi ayrı ayrı incelenmiştir. Filistin sinemasının uluslararası alandaki tanınırlığına ve kültürel etkisine de değinilmiştir. Üçüncü bölümde, Filistinli yönetmenlerle yapılan mülakatlar aracılığıyla Filistin sinemasının karşılaştığı sorunlar analiz edilmiş ve bu sorunlara nasıl çözüm bulunabileceği üzerine tartışılmıştır. Tezde ayrıca, Filistin sinemasının, Filistinlilerin barışçıl direniş aracı olarak kullanıldığı ve bu yüzden finansman ve uluslararası festival katılımı gibi konularda zorluklar yaşadığı ortaya konulmuştur. İsrail işgali, Filistin sinemasını zayıflatmaktadır, fakat bu alanda yaratıcı fikirler ve etkileyici konular bulunmaktadır. Filistin sinemasının sürdürülebilir olması, hükümetin belirli bir bütçeyi film yapımına ayırması, film yapımcılarına eğitim fırsatları sunması ve Filistin'de sinema eğitimi düzenlemesi gerekmektedir. Son olarak, tez, Filistin halkının zor maddi ve sosyal koşullar içinde yaşarken, Filistin sinemasına olan ilgisini yeniden kazanmasına yardımcı olabilecek yöntemler üzerinde durmaktadır.
Özet (Çeviri)
The thesis titled“Challenges of Palestinian Cinema from the Perspective of Film Producers”focuses on the difficulties faced by Palestinian cinema and explores potential solutions to these issues. The first section of the thesis defines the concept of cinema and discusses its history. The significance of cinema as a medium of artistic expression is emphasized, and the inception of film censorship, influential filmmakers, and factors affecting film aesthetics are examined. In the second section, the four periods of Palestinian cinema, shaped under the influence of political factors, are individually analyzed. The international recognition and cultural impact of Palestinian cinema are also addressed. The third section delves into the analysis of the problems confronted by Palestinian cinema through interviews conducted with Palestinian directors, and discussions are held on potential solutions to these problems. The thesis also highlights how Palestinian cinema serves as a tool for peaceful resistance by Palestinians, which consequently leads to challenges in areas such as funding and international festival participation. While the Israeli occupation weakens Palestinian cinema, creative ideas and impactful subjects persist within this field. The sustainability of Palestinian cinema necessitates the government allocating a specific budget for film production, providing educational opportunities for film producers, and organizing cinema education in Palestine. Lastly, the thesis contemplates methods that can help regain the interest of the Palestinian people in Palestinian cinema amid challenging material and social conditions they endure.