Johann Wolfgang von Goethe'nin 'Iphigenie Tauris'te' adlı eserinde mitolojik izlekler
The mythologic themes in 'Iphigenie in Tauris' by Johann Wolfgang von Goethe
  1. Tez No: 857668
  2. Yazar: HÜSEYİN KEMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİLE AKYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Johann Wolfgang von Goethe, Iphigenie, Tauris, Mitoloji, İdeal İnsan, Hümanizm, Elektra Kompleksi, Tantalid Laneti, Johann Wolfgang von Goethe, Iphigenie in Tauris, Mythological themes, Ideal man, Humanism, Electra Complex, Tantalide Curse
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
“Johann Wolfgang von Goethe'nin Iphigenie Tauris'te Adlı Eserinde Mitolojik İzlekler”isimli tez çalışmamızda eserde yer alan mitolojik izlekler ele alınmıştır. Tez çalışmasının ana konusu olan Iphigenie Tauris'te eserinde Goethe, antik mitolojik söylenceden beslenmiş ve böylece söylenceden hareketle önemli bir tiyatro eseri meydana getirmiştir. Eseri, 1776 yılında tasarlayan Goethe, hayatında bir dönüm noktası olan İtalya seyahatinde yeni fikirler ışığında beş perdeden oluşan tragedyaya çevirerek yeni bir boyut kazandırmıştır. Goethe bu eserinde bulunduğu dönemi de göz önünde bulundurarak Iphigenie'yi oldukça hümanist ve vicdanlı bir karakter gibi tasarlayarak kendine ait ideal insan modelini göstermeye çalışmıştır. Tez çalışmasının giriş bölümünde tezin amacına, ilişkili olduğu temel kavramları mitolojik söylenceleri eserlerinde kullanan yazarlara ve eserlerine de kısaca değinilmiştir. Çalışma kapsamında kullanılan kaynaklardan, fikirlerine başvurulan araştırmacı ve yazarlardan söz edilmiştir. Iphigenie Tauris'te eserini anlamayı sağlayacak edebiyat, mit, mitoloji, efsane kavramları tanımlanmış, eserin içerisinde belirgin olan Truva Savaşı, Tantalid Laneti, Anne Katili Orestes, Elektra Kompleksi, Iphigenie, ve Hümanizm gibi konular ele alınmış ve eserdeki edebi ağırlıkları incelenmiştir. Goethe'nin yaşamı, eserleri, İtalya seyahati, edebi yönü, hümanist yaklaşımı alımlama estetiği, Hermeneutik yöntem ve toplum eleştirisi gibi yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç bölümünde ise Iphigenie Tauris'te eseri Goethe'nin ideal insan modeli ve hümanist yaklaşımı mitolojik izlekler doğrultusunda irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis, titled“Mythological Themes in Johann Wolfgang Von Goethe's Work in Iphigenie Tauris”, the mythological themes in the author's work are discussed. In“Iphigenie Tauris”, which is the main subject of the thesis, the author has created an important theatrical work that is fed from the ancient mythological legend. Goethe, who designed the work in 1776, brought a new dimension by turning it into a tragedy consisting of five acts in the light of new ideas during his trip to Italy, which was a turning point in his life. In this work, Goethe tried to show his ideal human model by designing Iphigenie as a very humanist and conscientious character, taking into account the period he was in. In the introductory part of the thesis, the subject of the study, its purpose, the basic concepts it is related to are mentioned, and similar literary works and mythological examinations are made. The sources used within the scope of the study, the researchers, and the authors whose ideas were consulted were mentioned. In Iphigenie Tauris, the concepts of literature, myth, mythology, and legend were defined that would enable us to understand his work, and basic mythological themes such as the Trojan War, the Tantalide curse, the mother murderer Orestes, the Eletra Complex, and Humanism, which are evident in the work, were examined in detail and their weights in the work were discussed. Goethe's life, works, travel to Italy, literary direction, humanist approach, aesthetics of reception, hermeneutic method, and social criticism were analyzed using methods. In the conclusion part, the work of Iphigenie in Tauris is examined in the direction of mythological themes on the basis of Goethe's ideal human model and humanism approach.