'Kadınlar Ülkesi' ve 'Damızlık Kızın Öyküsü' eserlerinin feminizm kavramları ışığında okuması
Reading 'Herland' and 'The Handmaid's Tale' in the light of feminism concepts
  1. Tez No: 857679
  2. Yazar: ESMA MÜNEVVER YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ BAYOĞLU KINA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet, Cinsel Fark, Cinsellik, Özcülük, Doğum, Kadınlar Ülkesi, Damızlık Kızın Öyküsü, Feminism, Sex, Gender, Sexual Difference, Sexuality, Essentialism, Birth, Herland, The Handmaid's Tale
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Toplumun cinsiyetler üzerinden kurduğu toplumsal cinsiyet kodlarıyla birlikte, kadınların her zaman belli bir tahakküme maruz kalması sonucu ortaya çıkan feminizm, edebiyat ile sıkı bir ilişki içindedir. Toplumda cinsiyet farkı gözetilmeden, eşitlik, adalet ve özgürlük istenciyle, düşünce tarihinde yer almaya başlayan feminist felsefe, kendini edebiyat alanında da görünür kılmak ister. Feministler de edebiyat alanına girerek, düşüncelerini daha etkileyici bir biçimde ifade edebilmeyi arzu eder. Bu çalışma, Charlotte Perkins Gilman'ın Kadınlar Ülkesi ve Margaret Atwood'un Damızlık Kızın Öyküsü adlı eserlerini feminizm kavramları ışığında inceleyerek, karşılaştırmalı bir analiz sunar. Her iki eser de kadın deneyimini, toplumsal cinsiyet rollerini ve ayrımcılığı ele alarak feminist temalar üzerinde durur. Kadınlar Ülkesi, kadınların toplumun her alanında eşit, özerk bir şekilde var olduğu ideal bir toplumu tanımlar. Eser, kadın dayanışmasını ve bağımsızlığını vurgulayarak feminizmin pozitif yönlerini yansıtır. Damızlık Kızın Öyküsü ise distopik bir dünyada kadınların maruz kaldığı baskıyı ve toplumsal cinsiyet rollerinin kontrol aracı olarak kullanılmasını ele alır. Eser, kadınların zorla üreme köleleri haline getirildiği bir toplumda, feminist karşıtlığın tehlikelerini gösterir. Bu çalışma, söz konusu iki eserin feminist bakış açıları ve toplumsal cinsiyet rollerini nasıl ele aldığını karşılaştırarak, kadınların kendi kimliklerini bulma mücadelesini, toplumsal cinsiyet kodlarına başkaldırılarını ve feminizmin farklı yönlerini nasıl temsil ettiklerini inceler. Kadınlar Ülkesi ve Damızlık Kızın Öyküsü eserlerinin feminizm kavramlarına getirdikleri farklı bakış açıları ele alınarak, kadın deneyimini anlamada ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadele etmede edebi eserlerin önemi vurgulanmaktadır. Bu karşılaştırmalı analiz, feminist teorilerin ve edebiyatın önemini vurgularken, toplumsal cinsiyetle ilgili de önemli tartışmalara katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Feminism, which emerged as a result of the fact that women have always been subjected to a certain domination with the gender codes established by society through genders, is in a close relationship with literature. Feminist philosophy, which began to take place in the history of thought with the desire for equality, justice and freedom regardless of gender in society, wants to make itself visible in the field of literature. Feminists also wish to be able to express their thoughts in a more impressive way by entering the field of literature. This study presents a comparative analysis of Charlotte Perkins Gilman's Herland and Margaret Atwood's The Handmaid's Tale'in the light of feminist concepts. Both works emphasise feminist themes by addressing the female experience, gender roles and discrimination. Herland describes an ideal society in which women exist in an equal, autonomous manner in all spheres of society. The work reflects the positive aspects of feminism by emphasising women's solidarity and independence. The Handmaid's Tale deals with the oppression of women in a dystopian world and the use of gender roles as a means of control. The work shows the dangers of feminist opposition in a society where women are forcibly turned into reproductive slaves. By comparing the feminist perspectives of these two works and how they deal with gender roles, this study examines how they represent women's struggle to find their own identities, their rebellion against gender codes and different aspects of feminism. The importance of literary works in understanding women's experience and combating gender inequality is emphasised by discussing the different perspectives that Herland and The Handmaid's Tale bring to the concepts of feminism. This comparative analysis emphasises the importance of feminist theories and literature and contributes to important debates on gender.