Pseudo-paralel kenmotsu manifoldları üzerine
On pseudo-parallel kenmotsu manifolds
  1. Tez No: 857697
  2. Yazar: NURNİSA KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ATÇEKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Kenmotsu Manifold, İnvaryant Altmanifold, Pseudo-paralel Altmanifold, Kenmotsu Manifold, Invariant Submanifold, Pseudo-parallel Submanifold
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tezde Kenmotsu manifoldları, Kenmotsu manifoldların eğrilik tensörleri ve Kenmotsu manifoldların pseudo-paralel altmanifoldlarını araştırdık. Bu tez beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tezde ele alınan problemin önemi, güncelliği ve konu ile ilgili yapılmış olan çalışmalar hakkında literatür taraması yapılmıştır. İkinci bölümde tez problemi için gerekli olan bazı önemli temel tanım ve teoremler verilmiştir. Üçüncü bölümde hemen hemen kontak metrik manifoldlar ve bu manifoldların özel bir sınıfı olan Kenmotsu manifoldlar ele alınmıştır. Tezin dördüncü ve beşinci bölümleri orijinal olan kısımlardır. Dördüncü bölümde Kenmotsu manifoldların Riemann, Ricci, concircular ve projektif eğrilik tensörleri yardımıyla bazı eğrilik koşulları altında karakterizasyonları belirlenmiştir. Beşinci bölümde ise Kenmotsu manifoldların invaryant pseudoparalel altmanifoldları çeşitlerine göre sınıflandırılmıştır. Kenmotsu manifoldunun Pseudo-paralel, 2 pseudo-paralel, Ricci genelleştirilmiş pseudo-paralel ve 2 Ricci genelleştirilmiş pseudo-paralel altmanifoldları detaylı bir şekilde araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we investigated Kenmotsu manifolds, the curvature tensors of Kenmotsu manifolds, and the pseudo-parallel submanifolds of Kenmotsu manifolds. This thesis consists of five chapters. The first chapter includes a literature review on the importance of the problem addressed in the thesis, its relevance, and the studies conducted on the subject. The second chapter provides some essential fundamental definitions and theorems necessary for the thesis problem. The third chapter focuses on almost contact metric manifolds and a particular class of these manifolds known as Kenmotsu manifolds. The fourth and fifth chapters contain original contributions. In the fourth chapter, characterizations of Kenmotsu manifolds under certain curvature conditions are determined using Riemann, Ricci, concircular, and projective curvature tensors. The fifth chapter classifies the invariant pseudo-parallel submanifolds of Kenmotsu manifolds based on their types. Pseudo-parallel, 2 pseudo-parallel, Ricci generalized pseudoparallel, and 2 Ricci generalized pseudo-parallel submanifolds of Kenmotsu manifolds are thoroughly investigated in this chapter.