Duygusal zekâ ile stres yönetimi arasındaki ilişki: Kütahya ili kamu ve özel okullarda çalışan öğretmenler üzerine bir araştırma
The relationship between emotional intelligence and stress management: A research on teachers working in public and private schools in Kütahya province
- Tez No: 857718
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Stres Yönetim, Emotional intelligence, stress management
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Her insan, kendi hedefleri dâhilinde çalışsa bile hayatın olağan akışında olumsuz durumlarla karşılaşabilmektedir. Bu durum onlarda stres ve yetersizlik duygularını tetiklemektedir. İnsanların duygularını rahatça ifade edebilmesi ve günlük hayatlarında karşılaştıkları sorunların kaynağını anlayabilmesi, onları başarıya daha yakın hale getirmektedir. Bu bağlamda duygusal zekânın önemi şahsın kendisi kadar toplumu da ilgilendiren önemli bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Araştırmanın amacı eğitimcilerin sosyal ve iş hayatlarında karşılaştıkları strese bağlı olarak duygusal zekâlarının ölçülmesi ve stres yönetimi yöntemlerini nasıl kullandıklarını ortaya koymaktır. Bu amaçla Kütahya ilinde görev yapan ilkokul öğretmenlerini kapsamaktadır. Araştırma kapsamında, Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğünün verilerine dayanarak 2023 yılı Ocak-Mayıs ayları arasında Kütahya il merkezinde görev yapan toplam 1320 ilkokul öğretmeninden 250 öğretmene ulaşılmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğretmenlerin duygusal zekâ seviyesinin yüksek olduğu, kişilerarası boyut algılarının yüksek, stresle başa çıkma algılarının ise orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırma kapsamında yer alan öğretmenlerin duygusal zekâsı arttıkça kaçınma yaklaşımlarının kullanımı azaldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Even if every person works within their own goals, they may ancounter negative situations in the ordinary course of life. This situation triggers their feelings of stress and inadequacy. People‟s ability to express their emotions easily and understand the source of the problems they encounter in their daily lives brings them closer to success. In this context, the importance of emotional intelligence emerges as an important phenomenon that concerns society as well as the individual. The aim of the research is to reveal how educators measure their emotional intelligence and use stress management methods depending on the stress they encounter in their social and business lives. For this purpose, it includes primary school teachers working in Kütahya province. Within the scope of the research, based on the data of the Kütahya Provincial Directorate of National Education, 250 teachers were reached out of a total of 1320 primary school teachers in Kütahya city center between January and May 2023. As a result of the research, it was determined that teachers‟ emotional intelligence level was high, their perception of interpersonel dimensions was high, and their perception of coping with stress was at amedium level. In addition, it is seen that as the emotional intelligence of the teachers included in the research increases, the use of avoidance approaches decreases.