Azerbaycan bütçe sisteminin dönemsel analizi
Periodical analysis of Azerbaijan budget system
  1. Tez No: 857719
  2. Yazar: ZAUR ABBASOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ULVİ SANDALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Devlet Bütçesi, Bütçe Açığı, Kamu Gelirleri, Kamu Harcamaları, Azerbaijan State Budget, Budget Deficit, Public Expenditures, Public Revenues
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bütçe sistemi ülkelerinmali, ekonomik ve sosyal alanında büyük role sahiptir. Bütçe, devlet yapılarının ve yerel yönetimlerin kendi fonksiyon ve sorumluluklarını uygulayabilmesi için para kaynaklarının toplanması ve harcanması anlamına gelmektedir. Devlet bütçesi, uygun mali kaynaklarının bulunması, bu kaynakların verimli şekilde kullanılması ve bütçe açığının kapatılması amacıyla fonlara başvurulmasıdır. Bütçe sistemleri incelendiğinde gelişmiş ve gelişmekte olan devletlerde farklı bütçe sitemleri ile karşılaşılmaktadır. Fransa gibi ülkelerde bütçe sistemi iki gruba ayrılarak merkezi ve yerel yönetim bütçelerinden, ABD ve Rusya gibi devletlerde ise bütçe sistemi üç türden oluşmaktadır. Azerbaycan bütçe sistemi de üç türden oluşmaktadır. Devlet bütçesi hakkında kanunla düzenlenen Azerbaycan'ın bütçe sistemi maliye politika aracı olarak kullanılmaktadır. Bu kapsamda kamu gelirleri, kamu harcamaları ve borçlanmanın etkin bir maliye politikası aracı olarak uygulanması hedeflenmektedir. 2005-2022 dönemi itibariyle Azerbaycan bütçe sistemi incelendiğinde kamu gelirleri ile harcamalarının bazı dönemler dalgalanmalar olsa da sürekli bir artış gösterdiği görülmektedir. Bununla birlikte bütçe açığı da dönem içerisinde artış ve azalışlar göstermekle birlikte ilk yıllara göre önemli artış kaydetmiştir. Buna göre Azerbaycan bütçe sisteminin performansında ilgili dönem itibariyle azalışlar görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Budget system has a great role in the financial, economi and soial sphere of the country. Budget means an important financial document for collecting and spending monetary resources so that state structures and local governments can implement their functions and responsibilities. The state budget was a practice that consisted of finding appropriate financial resources and mobilizing funds in order to use the available resources efficiently and close the budget deficit. When we budget systems of states are examined, we see different budget systems in developed and developing states. İn countries such as France, the budget system is divided into two groups and consists of central and local government budgets. But in states such as the the USA and Russia, the budget system consists of three types. Azerbaijan's budget system, regulated by law on the state budget, is used as a financial policy tool. İn this context, is aimed to implement pulic revenues, public expenditures and borrowing as an effective fiscal policy tool. When the budget system of Azerbaijan is examined as of the 2005-2022 period, it is seen that public revenues and expenditures Show a continuous increase, although there are fluctuations in some periods. However, although the budget deficit increased and decreased during the the period, it also increased significantly compared to the first years. Accordingly, there is a decrease in the performance of the Azerbaijan budget system as of the the relevant period.