Post-endüstriyel dönüşümün Almanya ve Fransa'da aşırı sağın yükselişindeki rolü
The role of post-industrial transformation in the rise of the far-right in Germany and France
- Tez No: 857752
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EMRE ATEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Post-endüstriyel Toplum, Aşırı Sağ, Otoriteryanizm, Almanya, Fransa, Post-industrial Society, Far-right, Authoritarianism, Germany, France
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 384
Özet
Bu çalışmada, ileri endüstriyel topluma ilişkin kuramsal yaklaşımlardan hareketle post-endüstriyel dönüşümün 1990 sonrası dönemde Almanya ve Fransa'da aşırı sağın yükselişindeki rolü sorgulanacaktır. Karşılaştırmalı siyasal analize dayanan bu sorgulamada, post-endüstriyel dönüşümün siyasi, sosyoekonomik ve sosyokültürel etkilerine yoğunlaşılacaktır. Hizmet sektörüne geçiş, üretim ilişkilerinin ve sınıfsal dinamiklerin dönüşümü, teknolojinin ve bilginin toplumsal değişimdeki merkezi rolü, küreselleşmenin kurumsallaşması ve tüketim toplumunun ortaya çıkışı bu dönüşümün temel karakteristikleri arasındadır. Bu araştırma, üç aşamalı bir plana göre yürütülecektir. Birinci aşamada, Almanya ve Fransa'da aşırı sağın ideolojik kaynakları ve post-endüstriyel dönüşümün bu ülkelerdeki yapısal sonuçları tartışılacaktır. İkinci aşamada, post-endüstriyel dönüşümün siyasi etkilerinin bu ülkelerde aşırı sağ aktörlerin güçlenmesindeki rolü değerlendirilecektir. Üçüncü aşamada ise Almanya ve Fransa'nın kendine özgü siyasi dinamikleri göz önünde bulundurularak post-endüstriyel dönüşümün bu ülkelerde aşırı sağın yükselişindeki yeri benzerlikler ve farklılıklar temelinde ele alınacaktır. Bu sorgulama, aşırı sağ yelpazede yer alan çeşitli siyasi organizasyonları içerecek biçimde ampirik örnekler üzerinden derinleştirilecektir. Bu kapsamda, Almanya ve Fransa'daki aşırı sağ eğilimli siyasi partilerin, toplumsal hareketlerin ve alt kültür çevrelerinin detaylı analizi gerçekleştirilecektir. Bu analizde, post-endüstriyel dönüşümün bu organizasyonların kurumsal yapıları, sınıfsal dinamikleri ve siyasi programları üzerindeki etkilerine yoğunlaşılacaktır. Bu araştırmada, eleştirel kuramın otoriteryanizm yaklaşımından ve post-endüstriyel dönüşümün çağdaş aşırı sağ siyasetle ilişkisini sorgulayan güncel analizlerden yararlanılacaktır.
Özet (Çeviri)
This study examines the role of post-industrial transformation in the rise of the far-right in Germany and France in the post-1990 period, drawing on theories of the advanced industrial society. This research, based on comparative political analysis, will focus on the political, socio-economic, and socio-cultural effects of post-industrial transformation. The main characteristics of this transformation include the transition to the service sector, the transformation of production relations and class dynamics, the central role of technology and information in social change, the institutionalization of globalization, and the emergence of the consumer society. This research will be conducted through a three-stage plan. In the first stage, the ideological sources of the far-right in Germany and France and the structural consequences of post-industrial transformation in these countries will be discussed. In the second stage, the role of the political effects of post-industrial transformation in the strengthening of far-right actors in these countries will be assessed. In the third stage, the role of post-industrial transformation in the rise of the far-right in these countries will be analyzed on the basis of similarities and differences, taking into account the specific political dynamics of Germany and France. This analysis will be deepened through empirical examples, including various political organizations within the far-right spectrum. In this context, a detailed analysis of far-right political parties, social movements, and subcultural circles in Germany and France will be carried out. This analysis will focus on the effects of post-industrial transformation on the institutional structures, class dynamics, and political programs of these organizations. This research will draw on critical theory's approach to authoritarianism and recent analyses that question the relationship between post-industrial transformation and contemporary far-right politics.