Filipin Şeyhülislamı Mehmed Vecih Efendi
The Shaykh al-Islam of the Philippines Mehmed Wajih Effendi
- Tez No: 857759
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HÜSNÜ KOYUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Mehmed Vecih Efendi, Osmanlı İmparatorluğu, Filipinler, Morolar, İslam, Güneydoğu Asya, Mehmed Wajih Effendi, The Ottoman Empire, The Philippines, The Moros, Islam, Southeast Asia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Mehmed Vecih Efendi, Türkiye Cumhuriyeti kurulana kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırları içerisinde yer alan Beyrut vilayetine bağlı Nablus sancağında dünyaya gelmiş bir Osmanlı vatandaşıdır. 1913 yılında Filipinler'deki Amerikalı Vali John P. Finley'in talebi üzerine Sultan V. Mehmed Reşad tarafından Filipinler'de yaşayan Müslümanlara dinlerini öğretmek maksadıyla şeyhülislam vekili olarak görevlendirilmiştir. 12-18 ay için gittiği Filipinler'den siyasi karışıklıklar nedeniyle erkenden dönmek zorunda kalmıştır. Filipinler'deki görevine geri dönmek isteyen Mehmed Vecih Efendi Amerikan yönetiminin desteğini almak amacıyla gittiği Amerika Birleşik Devletleri'nde hastalanarak vefat etmiştir. Bu çalışmada Osmanlı arşiv belgeleri, Osmanlı gazeteleri, Amerikan gazeteleri ve kişisel mektupları aracılığıyla Amerika'da medfun bir Osmanlı vatandaşı olan Mehmed Vecih Efendi'nin hayatına dair izler takip edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mehmed Wajih Effendi was an Ottoman citizen who was born in Nablus, Beirut Province, which was part of the Ottoman Empire until the establishment of the Turkish Republic. In 1913, at the request of American Governor John P. Finley, he was appointed by the Sultan V. Mehmed Reshad as the deputy of the Shaykh al-Islam to teach Islam to the Moros living in the Philippines. Due to political conflicts, he had to return earlier than planned from the Philippines, where he had intended to stay for 12-18 months. Mehmed Wajih Effendi, who wanted to return to his duty in the Philippines, fell ill and passed away in America where he had gone to seek the support of the American government. This study aims to trace the life of Mehmed Vecih Efendi, an Ottoman citizen buried in America, through Ottoman archival documents, Ottoman newspapers, American newspapers, and his personal letters.