Anonim şirketin ortağına borçlanması ve borcun sermayeye dönüştürülmesi
Indebtedness of a joint stock company to shareholder and debt equity swap
  1. Tez No: 857758
  2. Yazar: HAMDİ DOĞUKAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA HALİL ÇONKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Artırımı, Şirketin Ortağına Borçlanması, Borcun Sermayeye Dönüştürülmesi, Takas, Sermaye Borcunun Takası, Sermaye Taahhüdünün Takası, Alacak Hakkının Taahhüdü, Sermaye Avansı, Şarta Bağlı Sermaye Artırımı, Sermayenin Korunması İlkesi, Capital Increase, Indebtedness of a Company to Shareholder, Debt Equity Swap, Set-off, Capital Debt Set-off, Capital Subscription Set-off, Commitment of Receivables, Capital Advances, Conditional Capital Increase, Principle of Capital Protection
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 386
Özet
Çalışmamızda, anonim şirketin ortağına borçlanması ve borcun sermayeye dönüştürülmesi işlemleri ile bu işlemler neticesinde oluşan çeşitli sonuçlar ele alınmıştır. Tezimizin ilk bölümünde şirketin ortağına borçlanma nedenleri ortaya konulmuş ve TTK hükümlerinin şirketin ortağına borçlanmasını ne ölçüde düzenlediği incelenmiştir. Aynı zamanda, anonim şirketin sermayesi, esas sermaye sistemi ve sermayenin korunması ilkesiyle bağlantılı şekilde değerlendirilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde, borcun sermayeye dönüştürülmesi hâlleri ele alınmıştır. Şirketten olan alacak hakkının sermaye olarak taahhüdü ile şarta bağlı sermaye artırımı da incelenmiş ancak asıl olarak, sermaye taahhüdünün takas yoluyla sona erdirilmesi üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda, sermaye avansı, benzer bir müessese olarak ele alınmış ve borcun sermayeye dönüşümü niteliği taşımadığı ortaya konulmuştur. Çalışmamızın son bölümünde ise şirketin ortağına borçlanması ve borcun sermayeye dönüştürülmesi, sağladıkları faydalar ve barındırdıkları muhtemel tehlikeler yönünden ele alınmıştır. Muhtemel tehlikeler bakımından, olan hukuk kapsamında sağlanan koruma değerlendirilmiş ve olması gereken hukuk yönünden çeşitli çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In our study, the transactions of the joint stock company's indebtedness to its shareholder and the conversion of the debt into capital and the various consequences of these transactions are discussed. In the first part of our thesis, the reasons for the company's indebtedness to its shareholder are presented and the extent to which the provisions of the TCC regulate the company's indebtedness to its shareholder is examined. At the same time, the capital of the joint stock company is evaluated in connection with the legal capital regime and the principle of capital protection. In the second part of our study, the circumstances of conversion of debt into capital are discussed. The commitment of the receivable from the company as capital and the conditional capital increase are also analyzed, but the main focus is on the termination of the capital subscription through set-off. At the same time, capital advance has been analyzed as a similar institution and it has been demonstrated that it does not constitute a conversion of debt into capital. In the last part of our study, the company's indebtedness to its shareholder and the transformation of debt into capital are discussed in terms of the benefits they provide and the potential hazards they entail. In terms of potential risks, the protection provided under the existing law has been evaluated and various solutions have been proposed in terms of the law that should be in force.