Değişken çevre koşullarının ısıl sistemlerin performansına etkisinin incelenmesi
Analysis of effect of environmental conditions on the performance of thermal systems
- Tez No: 85788
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN ATAER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isıl Dönüştürücüler, Değişken Çevre Sıcaklığı, Isıl Modül
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
DEĞİŞKEN ÇEVRE KOŞULLARININ ISIL SİSTEMLERİN PERFORMANSINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) İbrahim DAYMAZ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Kasım 1999 ÖZ Çalışmada, çevre sıcaklığının ve ısı kaynağının periyodik olarak değiştiği uygulamalarda zamana göre değişen, faz açılarına bağlı verim ve iş ifadeleri hesaplanmış, işi ve verimi maksimum yapan faz açılarının değerleri elde edilmiştir. Belirli bir iş elde etmek için ısıl sisteme aktarılabilecek minimum ısı enerjisinin miktarı hesaplanmıştır. Gerçek ısıl sistemler için de sonuçlar elde edilmiş ve bulunan sonuçlar temel ısıl dönüştürücünün sonuçlan ile karşüaştınlmışur. Enerji depolu temel ısıl dönüştürücüye olan sabit ve harmonik ısı aktarımı durumunda sistemin ısıl verimi ve işi hesaplanmıştır. Temel ısıl dönüştürücüler ve genel ısıl modüller için elde edilen teorik sonuçların değişken çevre koşulları ile ilgili uygulamalarına yer verilmiştir. Enerji depolama elemanları ve ısıl dirençlerden oluşan genel ısıl modül, matris formda ifade edilmiş ve genel ısıl modüle ait faz açılan belirlenmiştir. Sonuçlar irdelenerek bundan sonra yapılacak çalışmalar için önerilere yer verilmiştir. Bilim Kodu : 625. 02. 02
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF EFFECT OF ENVIRONMENTAL CONDITIONS ON THE PERFORMANCE OF THERMAL SYSTEMS (M.Sc.Thesis) Ibrahim DAYMAZ GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY November 1999 ABSTRACT In this study, it is supposed that there is a phase angle between source and environment temperatures, and also between the environment temperature and source heat transfer. It is assumed that environment,source temperature are changing periodically. From the analysis the optimum phase angle, which gives the maximum thermal efficiency and work are obtained. The amount of the minimum energy which can be transferred to the thermal converter for a certain work is determined. The results for the real thermal converters are also obtained and, the results are compared. The thermal efficiency and work of the system are calculated for fixed and harmonic heat transfer to the basic thermal converter. The examples are given for the practical applications of theoretical results which are obtained for the basic thermal converter and general thermal module. The elements of the energy storage and the general thermal module, which consist of thermal resistance, are expressed in matrix form and the phase angle of the general thermal module is determined. Science Code : 625. 02.02 KeyWords : Thermal converter, Variable environment temperature, Thermal module Page Number : 98 Supervisor : Prof. Dr. Ö. Ercan ATAER