Diyarbakır yöresel lezzetlerinin gastronomi turizmi kapsamında değerlendirilmesi
Evaluation of Diyarbakir local flavors within the scope of gastronomy tourism
- Tez No: 857971
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELÇİN NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Yöresel Ürünler, Turizm, Diyarbakır. Tarih, Kültür, Gastronomy, Local Products, Tourism, Diyarbakır. History, Culture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Diyarbakır ili yöresel lezzetlerinin aktarımını esas alan bu çalışmanın amacı, yörenin kendine özgü lezzetlerini, şehrin tarihi ve kültürel zenginliği ile birleştirerek anlatmak, tanıtmak ve öneriler geliştirmektir. Diyarbakır ilinin bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin, 'Verimli Hilal', 'Bereketli Hilal' veya 'Münbit Hilal' olarak adlandırılan yörede bulunması, aynı zamanda çok sayıda uygarlık ve medeniyete ev sahipliği yapması, Türkiye'nin yöresel mutfak kültürünün çeşitliliği anlamında önemli yörelerinden biri olarak bilinmesine neden olmaktadır. Çok sayıda medeniyetin mirası olan bu kültürel zenginlik hayatın her alanında tüm canlılığını sergilemektedir. Bu kültürün yansıttığı alanlardan biri de yemek ve mutfak kültürüdür. Bu amaçla, Türkiye'de özellikle tarih ve inanç turizminin önemli eserlerinin bulunduğu Diyarbakır iline ait yöresel lezzetlerin aktarımı hedeflenmektedir. Çalışmanın ilk üç bölümünde literatür taramalarından yararlanılarak saha çalışmaları eklenmiştir. Birinci bölümde; Gatronomi ve Gastronomik Etkileşim, ikinci bölümde; Yöresel Lezzet ve Destinasyon, üçüncü bölümde; Diyarbakır ili ve Yöresel Lezzetleri incelenmiştir. Çalışmanın son bölümü olan 4. bölümde ise SWOT Analizi tekniği kullanılmıştır. Diyarbakır Yöresel Mutfağı SWOT analizinin yapılmasıyla, yöresel lezzetlerin güçlü ve zayıf yanları ile karşılaştığı tehdit ve ortaya çıkan fırsatların tespiti, değerlendirilmesi ve öneriler geliştirmek olmaktadır. Yapılan SWOT Analizi üç ana bölümde değerlendirilmektedir. Birinci bölümünde, Diyarbakır ili yöresel lezzetlerinin güçlü ve zayıf yönleri ile ilgili bilgi verilmektedir. İkinci bölümde, karşılaştığı fırsat ve tehditler konusunda bilgi verilmektedir. Üçüncü bölümde, uygulama konusu Swot Analizi Tekniği açıklanmaya çalışılmaktadır. Değerlendirme ve sonuç kısmında ise, Diyarbakır ili yöresel lezzet potansiyel yapısına uygun stratejiler oluşturulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, which is based on the transfer of the local tastes of Diyarbakır province, is to explain, introduce and develop suggestions by combining the unique tastes of the region with the historical and cultural richness of the city. The Southeastern Anatolia Region, where Diyarbakır province is located, is located in the region called 'Fertile Crescent', 'Fertile Crescent' or 'Munbit Crescent' and at the same time hosts many civilizations and civilizations, it is one of the important regions of Turkey in terms of the diversity of local cuisine culture. known as. This cultural wealth, which is the legacy of many civilizations, displays all its vitality in all areas of life. One of the areas that this culture reflects is food and culinary culture. For this purpose, it is aimed to transfer the local flavors of Diyarbakir, where there are important works of history and faith tourism in Turkey. In the first three parts of the study, field studies were added by making use of literature reviews. In the first part; Gastronomy and Gastronomic Interaction, in the second part; Local Taste and Destination, in the third part; Diyarbakir province and its local flavors were examined. In the fourth section, which is the last part of the study, the SWOT Analysis technique was used. Diyarbakir Local Cuisine With the SWOT analysis, the strengths and weaknesses of local flavors, the threats and opportunities that arise, are determined, evaluated and suggestions are made. The SWOT Analysis is evaluated in three main sections. In the first part, the strengths and weaknesses of the regional flavors of Diyarbakır province are discussed. İnformation is provided. In the second part, information is given about the opportunities and threats faced. In the third chapter, the application subject SWOT Analysis Technique is tried to be explained. In the evaluation and conclusion part, it has been tried to create strategies suitable for the regional flavor potential structure of Diyarbakır province.