Emziren kadınlarda kahkaha yogasının emzirme öz yeterliliği ve stres algısı üzerine etkisi
The effect of laughter yoga on breastfeeding self-efficacy and stress perception in breastfeeding women
  1. Tez No: 858009
  2. Yazar: ÖZGEN ERDENİLGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Postpartum, Kahkaha Yogası, emzirme, öz yeterlilik, stres, Postpartum, Laughter Yoga, breastfeeding, self-efficacy, stress
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu araştırma alternatif bir terapi yöntemi olan kahkaha yogasının emziren kadınlarda, emzirme öz yeterliliği ve algılana stres üzerine etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve yöntem: Araştırma bir müdahale araştırmasıdır. Manisa Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvuran 114 (52 girişim, 62 kontrol) emziren kadınlar ile çalışılmıştır 02 Mayıs-02 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmanın ilk verileri yüzyüze toplanmıştır. Girişim grubundaki kadınlara 5 hafta süre ile haftada iki kez olmak üzere toplam 10 seans kahkaha yogası (online) uygulanmıştır. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ) ve Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği (EÖYÖ) kullanılmıştır. Uygulama sonrası ve postpartum 6. ay verileri online olarak toplanmıştır. Bulgular: Çalışmada Tanıtıcı Bilgi Formu, ASÖ ve EÖYÖ ilk görüşmede, uygulama sonrası ve postpartum 6. ayın sonunda olacak şekilde üç aşamalı olarak uygulanmıştır. Uygulama sonrasında ASÖ toplam puan ortalamaları karşılaştırıldığında girişim ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Ancak girişim grubunda uygulama sonrası ASÖ puan ortalamalarının grup içi ve gruplar arasında kontrol grubuna göre daha düşük olduğu saptanmıştır. Emzirme öz yeterlilik puan ortalamalarında ise grup içi ve gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür (p>0,05). Sonuç: Kahkaha yogasının emziren kadınlarda algılanan stres ve emzirme öz yeterliliği üzerine etkisi olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was conducted in order to examine the effect of laughter yoga, an alternative therapy method, on breastfeeding self-efficacy and perceived stress in breastfeeding women. Material and Method: The research is an intervention research. May August 02, 2023, 114 breastfeeding women (52 interventions, 62 controls) admitted to the outpatient clinic of Pediatric Health and Diseases of Manisa City Hospital were studied between 02 May and 02 Dec 2023. The first data of the study were collected face-to-face. A total of 10 sessions of laughter yoga (online) were applied to the women in the initiative group twice a week for a period of 5 weeks. The Descriptive Information Form, The Perceived Stress Scale (PSS) and The Breastfeeding Self-Efficacy Scale (BSES) were used to collect the data. Post-application and postpartum 6th monthly data were collected online. Findings: In the study, The Descriptive Information Form, PSS and BSES were applied in three stages: at the first interview, after the application and at the end of the 6th postpartum month. There was no statistically significant difference between the intervention and control groups when PSS total score averages were compared after the application (p>0.05). However, it was found that the mean PSS scores were lower in the intervention group after the application than in the control group within and between the groups. It was found that there was no significant difference in the breastfeeding self-efficacy score averages between the intra-group and the groups (p>0.05). Conclusion: It has been found that laughter yoga has no effect on perceived stress and breastfeeding self-efficacy in breastfeeding women.